Nieuw pensioenspaarfonds Fortis belegt vooral in obligaties

Fortis Bank lanceert op 25 september twee fiscaalvriendelijke pensioenspaarfondsen die 70 procent beleggen in obligaties. Eind 2003 lanceerde KBC als eerste een pensioenspaarfonds dat vooral belegt in obligaties, een jaar later volgde Dexia.

(tijd) Met hun defensieve fondsen willen de banken pensioenspaarders beschermen tegen zware beursschommelingen. Het gros van de Belgische pensioenspaarfondsen belegt gemiddeld 70 procent in aandelen. De huidige 12 pensioenspaarfondsen beheren samen een kleine 11 miljard euro.

De bancaire pensioenspaarfondsen die zwaar in obligaties investeren, kennen een groot succes. Het vermogen in de defensieve pensioenspaarfondsen van KBC en Dexia steeg het afgelopen jaar met respectievelijk 41 en 81 procent. Ook Fortis lanceert binnenkort pensioenspaarfondsen die het vermogen beschermen tegen beursschommelingen.

Steeds meer Belgen bouwen zelf hun pensioen op. Dat leert het groeiende succes van de bancaire pensioenspaarfondsen. Het gaat om langetermijnfondsen die hun investeringen spreiden over aandelen, obligaties en liquiditeiten. De spaarder geniet een niet onaanzienlijk fiscaal voordeel. Hij mag jaarlijks 780 euro fiscaal in mindering brengen tegen een gemiddelde aanslagvoet tussen 30 en 40 procent. Dat betekent dat de beleggers jaarlijks tussen 234 en 312 euro recupereert.

Het vermogen dat uitstaat in de 12 pensioenspaarfondsen die ons land rijk is, bedroeg eind maart 10,83 miljard euro. Dat is 20,5 procent meer dan eind maart vorig jaar. Dat leren cijfers van Beama, de Belgische vereniging van fonds- en vermogensbeheerders. De groei is te danken aan nieuwe investeringen van pensioenspaarders en aan het beursherstel.

Dat beurzen niet enkel kunnen stijgen, maar ook fors kunnen dalen, leerde de beurscrisis die begin 2000 uitbrak. Daarom nemen steeds meer pensioenspaarders op latere leeftijd hun toevlucht tot een pensioenspaarfonds dat veel minder in aandelen belegt en veel meer in obligaties. De twee defensieve pensioenspaarfondsen in België, de jongste telgen op de markt van de pensioenspaarfondsen, boeken de sterkste vermogensgroei. Pricos Defensive van KBC Bank werd in december 2003 opgericht. Het fonds totaliseerde eind juni 83,3 miljoen euro, 41 procent meer dan eind juni 2005. Dexia Pension Fund Defensive werd in november 2004 opgericht. Eind juli stond er 58,9 miljoen euro uit in het fonds, 81 procent meer dan eind 2005. De defensieve fondsen beleggen grosso modo 30 procent in aandelen, het saldo vooral in obligaties. De andere, veel oudere pensioenspaarfondsen in België beleggen gemiddeld 70 procent in aandelen.

Overdracht

Dexia en KBC stellen vast dat veel oudere spaarders, voornamelijk 55-plussers, hun opgebouwde pensioenkapitaal overdragen naar de defensieve pensioenspaarfondsen. 'Veel oudere klanten hebben al een stevig kapitaal opgebouwd en willen dat beschermen tegen toekomstige beursschommelingen', luidt het bij Dexia.

'Het aantal overhevelingen van ons pensioenspaarfonds Pricos, dat 65 procent belegt in aandelen, naar Pricos Defensive (34% aandelen) ligt zelfs hoger dan de rechtstreekse stortingen in Pricos Defensive', meldt KBC. De overhevelingen zijn gratis. Vanaf 25 september lanceert ook Fortis twee defensieve pensioenspaarfondsen.

DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud