Nieuwe waarschuwingsstaking bij VW Duitsland

(belga) - In de Duitse fabrieken van autoconstructeur Volkswagen heeft de vakbond IG Metall maandag opgeroepen tot nieuwe waarschuwingsstakingen in aanloop naar de herneming van de sociale onderhandelingen later op de dag.

In Brunswick legden 600 werknemers van de nachtploeg het werk neer. Er zijn ook acties voorzien in Kassel, Salzgitter, Emden en Wolfsburg.

Donderdagavond liep de periode van 'sociale vrede' af, die theoretisch elke massale staking verbiedt. Zowat 4.000 werknemers onderbraken vrijdag al gedurende een uur het werk.

De sociale onvrede ontstond omdat de directie de lonen gedurende twee jaar wil bevriezen voor 103.000 personeelsleden in Duitsland. Bedoeling is de loonmassa tegen 2011 met 30 procent of 2 miljard euro te doen dalen. De directie van Volkswagen wees er in dat verband op dat haar werknemers bij de best betaalde ter wereld horen.

De vakbonden vroegen aanvankelijk een loonsopslag van 4 procent, maar hebben dat intussen bijgesteld tot 2 procent. De syndicaten willen nu in de eerste plaats garanties voor de werkzekerheid de komende 10 jaar.

Voorlopig blijven beide partijen bij hun standpunt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud