NMBS-baas Vinck stapt vervroegd op

(belga) - Karel Vinck stapt op 31 januari 2005 op als gedelegeerd bestuurder van de spoorwegmaatschappij NMBS. Dat is vroeger dan gepland. De ministerraad heeft hem donderdag tot die datum herbenoemd als gedelegeerd bestuurder van de overkoepelende holding van de NMBS. Verder maakte de ministerraad de samenstelling van de raden van bestuur van de drie nieuwe nv's van de NMBS bekend.

Karel Vinck, gedelegeerd bestuurder van de NMBS, gaf afgelopen week nog een speech in het Waalse Soumagne, waar hij de werken van de langste spoorwegtunnel in België bezocht. (foto: belga)

Het mandaat van Vinck liep normaal tot eind 2005. Naar verluidt was de ministerrraad op voorhand niet op de hoogte van het vroegtijdig vertrek van de spoorbaas.

De nieuwe beheersstructuren zijn zo samengesteld dat zij zijn werk zullen kunnen voortzetten, aldus Vinck. Hij wees er nog op dat de regering zich geëngageerd heeft de schuld van de NMBS over te nemen, aangezien het overheidstekort vanaf 2005 onder 100% van het BBP zal dalen. Johan Vande Lanotte, de voogdijminister van de spoorwegmaatschappij, voegde eraan toe dat de ministerraad met zijn beslissing ingegaan is op het voorstel van Karel Vinck.

De raad van bestuur van de NMBS-Holding die de onmiddellijke opvolger is van de huidige NMBS wordt grotendeels herbevestigd. De raad bestaat uit voorzitter Dominique Offergeld, Geertje Smet, Toon Colpaert, Eddy Bruyninckx, Mark Huygebaert, Karel Vinck, Jean-Claude Dehovre, en de nieuwe leden Melchior Wathelet en Jean-Claude Fontinoy. Karel Vinck wordt herbenoemd als gedelegeerd bestuurder.

De raad van bestuur van Infrabel, de maatschappij die instaat voor de infrastructuur, zal bestaan uit Jan Kerremans, Mieke Offeciers, Laurent Vrijdags, Aimée Vereecke en een vertegenwoordiger van de NMBS-holding. De ministerraad moet nog een voorzitter aanduiden, maar heeft Luc Lallemand tot gedelegeerd bestuurder van Infrabel benoemd. Hij zal eveneens in de raad van bestuur zetelen.

De raad van bestuur van de entiteit bevoegd voor de vervoersactiviteiten wordt samengesteld uit voorzitter Ednée De Groeve, Geertje Smet, Karel Vinck, Jean-Claude Fontinoy, Jean-Claude Dehovre en Angeline Vanderijst. Karel Vinck wordt gedelegeerd bestuurder, maar hij zal Marc Descheemaecker als algemeen directeur ruime bevoegdheden geven. Descheemaeker volgt Karel Vinck op 30 januari 2005 op als gedelegeerd bestuurder van de vervoersactiviteiten.

Eerder deze week lanceerde Vinck een oproep aan de regering om werk te maken van de benoeming van topmannen voor de drie nieuwe raden van bestuur bij de NMBS-groep. Hij vroeg de regering niet langer te talmen omdat de herstructurering en sanering van de spoorgroep dan ernstige vertraging zou oplopen. Vinck vroeg de ministers ook rekening te houden met zijn voorkeur en uitsluitend 'bekwame' mensen te benoemen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud