Advertentie

Nog geen oplossing voor De Lijn Oost-Vlaanderen

(belga/tijd) - Het overleg van maandag met Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) heeft geen oplossing geboden voor de problemen bij De Lijn Oost-Vlaanderen. Daar is maandag nauwelijks een bus of tram uitgereden. De bonden zijn boos omdat de directie geen aanpassing wil van de rij- en rusttijden, althans niet zonder compensaties vanwege het personeel.

Maandagmiddag heeft een vakbondsdelegatie van De Lijn in Mechelen een onderhoud gehad met directeur-generaal Ingrid Lieten en met minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a). 'De problematiek van de rij- en rusttijden is heel belangrijk. Elke chauffeur heeft recht op voldoende rust', zo verklaarde voogdijminister Van Brempt na afloop.

Ze beloofde op lange termijn wel een oplossing voor een betere doorstroming van de bussen in het verkeer, één van de hoofdredenen waarom de chauffeurs van De Lijn niet tijdig hun ronde kunnen afwerken.

'De verbetering van die doorstroming is een prioriteit die we in samenwerking met de Administratie Wegen en Verkeer (AWV) en de steden en gemeenten willen aanpakken', aldus Sara Vercauteren, woordvoerster van minister Van Brempt. Voorts wil Van Brempt ook een onderzoek laten uitvoeren naar stress bij buschauffeurs.

Die maatregelen viseren blijvende oplossingen op langere termijn. 'Op korte termijn moeten de vakbonden en De Lijn zelf opnieuw rond de tafel zitten om de situatie in Oost-Vlaanderen op te lossen', aldus nog Vercauteren.

'We willen geen voorstellen meer waarbij de directie ons zegt: we geven wat, maar we nemen ook wat', reageert Peter Wieme, secretaris CCOD Vervoer, in de aanloop naar een nieuwe overlegronde dinsdag. 'Het heeft geen zin om eerst 5 extra diensten in te leggen en in ruil 5 andere af te schaffen.'

De bonden zijn dus niet bereid in te leveren voor een aanpassing van de rij- en rusttijden. Wel gaan ze akkoord om de aanpassingen gefaseerd te laten verlopen, waarbij eerst de spitsuren en de drukste lijnen worden verlicht. Dinsdag wordt er in Gent opnieuw overlegd tussen bonden en directie. Dinsdag wordt niet gestaakt, zo beloofde het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud