NPM Capital en management kopen GIMV-belang in LMS

(tijd) - De Nederlandse investeringsmaatschappij NPM Capital koopt samen met het management het belang van de Vlaamse Investeringsmaatschappij GIMV in de Leuvense technologiegroep LMS. Dat meldt De Tijd. LMS versnelt met gespecialiseerde software de ontwikkeling van vliegtuigen en auto's. De groep haalt met NPM een investeerder binnen die op termijn zijn belang wil optrekken, bijvoorbeeld als LMS een grote overname doet.

De GIMV had al 14 jaar aandelen in LMS, maar wilde zijn belang van 25 procent in het Leuvense bedrijf kwijt. Het management van LMS, een groep rond de oprichter Urbain Vandeurzen, nam het pakket over en verkocht twee derde ervan (dus ongeveer 16 procent) aan NPM Capital. De rest van de aandelen LMS zit nu bij het management. 'Op termijn is het mogelijk dat NPM Capital zijn belang verhoogt', stelt Vandeurzen. 'Dat kan gebeuren als wij bijvoorbeeld een grote overname willen doen.' Vandeurzen wilde gisteren niet kwijt hoeveel NPM Capital betaalt voor het belang. Hij stelde enkel dat LMS voor de GIMV 'zeker een succesinvestering was'.

NPM Capital beheert een geïnvesteerd kapitaal van ruim 1 miljard euro. Meestal heeft het grotere belangen in bedrijven dan de 16 procent die het nu in LMS neemt. In België is de Nederlandse groep vooral bekend van haar belang van 26 procent in Sofinim, de risicokapitaalpoot van de holding Ackermans & van Haaren.

LMS bestaat dit jaar 25 jaar. De groep is daarmee het oudste en - deels dankzij vijf overnames - ook het grootste spin-offbedrijf van de Leuvense universiteit. Volgens Vandeurzen boekte LMS vorig jaar een omzet van 93 miljoen euro, 9 procent meer dan in 2003. Bij het bedrijf werken 650 mensen, verspreid over 20 kantoren.

'Tegen 2010 willen wij 1.000 mensen in dienst hebben', stelt Vandeurzen. 'Alle scenario's om die groei te realiseren liggen open. Het kan door overnames zijn, door strategische partnerships of door een fusie met een sectorgenoot.' Vandeurzen ontkent dat LMS te koop staat: 'Wij willen in dat groeiparcours de voortrekkersrol spelen.'

LMS levert zijn software aan bijna alle grote autoconstructeurs, en ook aan vliegtuigbouwers. Die kunnen er simulaties mee doen op virtuele prototypes. Doordat niet alle tests nog moeten gebeuren op fysieke prototypes, is de ontwikkeling van nieuwe modellen sneller en efficiënter. JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud