Omega Pharma boekt fors lagere kwartaalwinst

(tijd-nieuwslijn) - De producent en verdeler van farmaceutische producten, Omega Pharma, boekte in het derde kwartaal van 2004 een nettoresultaat van 920.000 euro. In dezelfde periode vorige jaar realiseerde de groep een nettowinst van 6,24 miljoen euro. De lagere nettowinst is volgens Omega Pharma vooral te wijten aan afschrijvingen op goodwill, merken en consolidatieverschillen. Daarnaast was er de negatieve impact van uitzonderlijke kosten van 2,5 miljoen euro, meldt de groep in een persbericht.

Het netto courant resultaat klom met 7 procent van 15,34 miljoen euro tot 16,37 miljoen euro. Per aandeel was er een courante winst van 58 eurocent tegenover 55 eurocent vorig jaar.

De nettowinst werd negatief beïnvloed door de afschrijvingen op goodwill, merken en consolidatieverschillen, zo geeft het bedrijf mee. Daarnaast was er de negatieve impact van uitzonderlijke kosten van 2,5 miljoen euro, daar waar er vorig jaar nog een positief uitzonderlijk resultaat van 1,06 miljoen euro geboekt werd. De uitzonderlijke kosten hebben vooral betrekking op de recente private plaatsing en de diverse overnametransacties. Vanaf 2005 moet het nettoresultaat veel hoger liggen door de toepassing van de boekhoudkundige norm IFRS.

De bedrijfswinst daalde met 7 procent van 20,78 miljoen euro tot 19,24 miljoen euro. Dat is beneden de gemiddelde analistenverwachting van 22,6 miljoen euro. Omega Pharma wijt die daling volledig aan de afschrijving op de recente overnames, waaronder bijvoorbeeld de Pfizer-merken en Medestea in Italië. De afschrijvingen op consolidatieverschillen stegen door de recente aankoop van de aandelen van het Zweedse bedrijf Aco Hud.

De bedrijfskasstroom of ebitda kwam uit op 26,88 miljoen euro, tegen 24,65 miljoen euro vorig jaar. Volgens Omega Pharma is de beperkte stijging van de bedrijfskasstroom te wijten aan de hogere kostenbasis. De brutomarge steeg van 50 procent tot 52 procent dankzij een betere productmix. Door verschillende overnames is het aandeel van OTC (voorschriftvrije producten), dat hogere marges heeft, in de activiteiten van Omega Pharma gestegen.

Per divisie bedroeg de ebitda bij de B2C België 4,9 miljoen euro. Bij B2C Frankrijk daalde de ebitda van 4,8 miljoen euro vorig jaar tot 2,8 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van hogere personeelskosten. De bedrijfskasstroom van B2C Europa bedroeg 12,2 miljoen euro. Hier verwacht Omega Pharma dankzij de recente overnames vanaf het vierde kwartaal een sterke rendabiliteit. Bij de B2B-units steeg de bedrijfskasstroom van 8 miljoen euro in het derde kwartaal van 2003 tot 8,9 miljoen euro.

Omega Pharma herhaalt dat het in 2004 een omzet van 850 miljoen euro verwacht en een netto-courante winst van 3,9 euro per aandeel. Op ebitda-niveau mikt het bedrijf op 136 miljoen euro. Door de uitbreiding van de OTC-activiteiten en de traditioneel hoge eindejaarsomzetten bij alle B2B-activiteiten verwacht Omega Pharma een 'sterk vierde kwartaal'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud