Advertentie

Omkoping door JC Decaux rond reclamecontract Brussels Airport

In de strijd rond de vernieuwing van het contract voor de reclameborden op de luchthaven van Zaventem heeft JC Decaux de directeur van een concurrent omgekocht. De multinational kreeg van de directeur van Airport Terminal Publicity (ATP) cruciale bedrijfsinformatie, waardoor het zo goed als zeker het nieuwe contract zou binnenhalen, aldus ATP. In ruil zou de directeur een hoge functie krijgen bij JC Decaux.

(belga) In de strijd rond de vernieuwing van het conctract voor de reclameborden op de luchthaven van Zaventem heeft JC Decaux de directeur van een concurrent omgekocht. De multinational kreeg van de directeur van Air Terminal Publicity (ATP) cruciale bedrijfsinformatie, waardoor het zo goed als zeker het nieuwe contract zou binnenhalen, aldus ATP. In ruil zou de directeur een hoge functie krijgen bij JC Decaux.

ATP bestaat sinds 1965 en was de voorbije 42 jaar houder van het reclamecontract voor de luchthaven van Zaventem, goed voor een waarde van om en bij de 6 miljoen euro. De huidige concessie loopt op 31 december 2007 af en de onderhandelingen over het nieuwe contract zijn sinds vorig jaar volop aan de gang. Er zijn drie kandidaten: de grote internationale spelers Clear Channel en JC Decaux en het Belgische ATP.

Toen eind vorig jaar bleek dat ATP nog nauwelijks deelnam aan de onderhandelingen, voerde de bedrijfsleiding een intern onderzoek. Ze stuitte daarbij op een brief waarin een topman van JC Decaux aan ATP-directeur Jacques Marchal om gevoelige bedrijfsinformatie vraagt, zoals boekhoudkundige gegevens.

Marchal bekende volgens ATP dat hij die informatie heeft overgemaakt en dat hij het bedrijf sinds de contacten met JC Decaux zo goed als aan zijn lot heeft overgelaten. De 65-jarige directeur heeft intussen zelf al ontslag genomen bij ATP. Hij werkte al meer dan dertig jaar voor het bedrijf.

ATP diende donderdag klacht in met burgerlijke partijstelling bij een Brusselse onderzoeksrechter voor private en actieve omkoping tegen Jacques Marchal, JC Decaux, haar bestuurder Jean-Sebastien Decaux en onbekenden. Volgens een van de advocaten van ATP, meester Walter Vansteenbrugge, komt de klacht er onder meer om te laten onderzoeken of er ook andere mensen bij de zaak betrokken zijn.

Jacques Marchal en JC Decaux riskeren mogelijk een zware schadevergoeding te moeten betalen als ATP het nieuwe contract zou mislopen. Het bedrijf stelt in Brussel een tiental mensen te werk die hun job verliezen als ATP het contract mist. ATP heeft nog wel lopende contracten voor de luchthavens van Luik en Charleroi.

De bedrijfsleiders van ATP, Marc Van Canneyt en Philippe Vastapane, zeiden vrijdag op een persconferentie dat ze nu hopen dat ze de relaties met Brussels Airport alsnog kunnen aanhalen en volwaardig deelnemen aan de onderhandelingen.

De woordvoerder van Brussels Airport, Jan Van der Cruysse, wilde vrijdag niet reageren omdat eventuele uitspraken de lopende procedures zouden kunnen beïnvloeden.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud