Omzet Euronext daalt in derde kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - Fusiebeurs Euronext heeft in het derde kwartaal van 2004 een omzet behaald van 211,9 miljoen euro, een daling van 1,5% ten opzichte van de 215,2 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Euronext vrijdag bekendgemaakt.

De analisten van Betten Beursmedia News gingen uit van een omzet van 206 miljoen euro.

Over de eerste negen maanden van 2004 steeg de omzet van Euronext met 1,1% naar 674,5 miljoen euro. Euronext publiceert alleen de omzetcijfers over het derde kwartaal en de eerste negen maanden. De volledige resultaten worden op 9 december bekendgemaakt. Bij die gelegenheid zal het bedrijf waarschijnlijk ook weer iets zeggen over de verwachtingen voor 2004.

Bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers in september handhaafde Euronext de verwachting in 2004 een omzet te behalen van 880 miljoen euro, een stijging van 1,9% ten opzichte van het vergelijkbare omzetcijfer (exclusief de omzet van Clearnet) van 864 miljoen euro in 2003. Er wordt een EBITA-marge verwacht van 27%, inclusief buitengewone kosten voor nieuwe producten en herstructurering. In 2003 kwam de EBITA-marge uit op 27,6%.

De omzet van Euronext uit Effectenhandel daalde in het derde kwartaal met 25,6% naar 34,98 miljoen euro. Het beursbedrijf schrijft de daling toe aan een combinatie van twee factoren. Ten eerste wijst het bedrijf op de lagere gemiddelde vergoeding per transactie ten opzichte van een jaar eerder, die werd veroorzaakt door het nieuwe vergoedingssysteem dat in januari 2004 werd geimplementeerd (en de voortdurende concentratie in de effectenmakelaarsbranche).

Ten tweede noemt Euronext het gebrek aan volatiliteit op de markten sinds april, hetgeen volgens de onderneming zorgde voor een daling van de handelsactiviteit van 17,1% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 'Sinds medio september kenmerkt de activiteit op de effectenmarkten zich door herstel', zo merkt Euronext echter ook op.

De omzet uit Noteringsvergoedingen steeg in het derde kwartaal, en wel met 92,2% naar 14,3 miljoen euro. Er waren in het afgelopen kwartaal elf beursgangen en er was een sterke activiteit op de secundaire markt, onder meer de fusie tussen Sanofi en Aventis. Op de primaire markt waren er beursgangen van onder meer Pages Jaunes & Bio Merieux in Frankrijk, Sacyr Vallehermoso in Portugal en LB Icon in Nederland.

Euronext behaalde in Derivatenhandel een omzet van 72,2 miljoen euro, een daling van 5,4% op jaarbasis. De omzet uit aandelenderivaten daalde in het derde kwartaal met 2,7% en die uit rentederivaten steeg met 0,4%. De omzet uit Clearing daalde het afgelopen kwartaal met 11,8% naar 9,2 miljoen euro en die uit Afwikkeling en bewaring steeg met 14,6% naar 8,1 miljoen euro.

Informatiediensten waren in het derde kwartaal goed voor een omzet van 20,8 miljoen euro, een daling van 7,2% op jaarbasis. De omzet van Euronext uit Verkoop van software steeg met 15,9% naar 46,9 miljoen euro. De Overige inkomsten liepen met 33,5% op naar 5,4 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud