OncoMethylome Sciences steekt 15 miljoen in ontwikkeling betrouwbare kankertest

(tijd) - Het Luikse biotechnologiebedrijf OncoMethylome Sciences haalt 15 miljoen euro vers kapitaal op. Daarmee wil het bedrijf snelle en betrouwbare testen ontwikkelen om kanker op te sporen. 'Hoe sneller een tumor wordt opgespoord, hoe meer overlevingskansen', zegt gedelegeerd bestuurder Herman Spolders van Oncomethylome. Een beursnotering behoort volgens Spolders op relatief korte termijn tot de mogelijkheden.

OncoMethylome Sciences is een jong en weinig bekend Belgisch biotechbedrijf. Durfkapitalisten kennen het bedrijf wel: sinds het in 2002 van start ging, haalde het al 14,2 miljoen euro op. De afgelopen maanden voerde gedelegeerd bestuurder Herman Spolders gesprekken met verschillende investeringsfondsen voor bijkomend kapitaal. Spolders haalde gisteren 15 miljoen euro op, een van de belangrijkste transacties in de Belgische biotechsector. De volgende stap voor het snelgroeiende bedrijf is een beursgang. Dat kan zelfs op relatief korte termijn, geeft Spolders aan.

De kapitaalronde van 15 miljoen euro werd geleid door de Franse investeringsmaatschappij Edmond de Rothschild Investment Partners. Rothschild is de enige nieuwe investeerder in OncoMethylome. Alle bestaande investeerders wilden hun belang niet laten verwateren en tekenden in op de kapitaalverhoging. Het gaat om de Nederlandse bankverzekeraar ING, het Nederlandse Life Sciences Partners (LSP), PolyTechnos uit Duitsland en de Waalse investeringsmaatschappijen Meusinvest en Technowal.

Met de opgehaalde middelen zal OncoMethylome Sciences producten ontwikkelen om kanker op te sporen. 'Het is erg belangrijk kanker zo snel mogelijk op te sporen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter de overlevingskansen', zegt Spolders. Onco-Methylome wil ook de betrouwbaarheid van de testen verbeteren. 'Sommige testen geven een resultaat dat in 30 tot 40 procent van de gevallen fout blijkt te zijn. We willen dat uitsluiten.'

Daarnaast werkt OncoMethylome Sciences aan testen die nagaan of een tumor bij een bepaalde persoon gevoelig is voor een bepaalde therapie of niet. Zo kan de behandeling van kanker gepersonaliseerd worden.

OncoMethylome Sciences gaat twee producten per jaar op de markt brengen. Volgend jaar start de verkoop van het eerste product, een prostaatkankertest. De verdeling van dat product naar laboratoria wordt verzorgd door Veridex, een dochter van Johnson & Johnson. De Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant en Spolders zijn geen onbekenden voor elkaar. De basistechnologie van OncoMethylome Sciences is afkomstig van het Mechelse biotechbedrijf Tibotec-Virco, dat in 2002 werd overgenomen door Johnson & Johnson. Spolders was toen de verantwoordelijke voor Business Development bij Virco. Voordien werkte hij bij het Gentse Devgen en het Nederlandse Organon.

Drie jaar na de oprichting telt OncoMethylome Sciences 53 werknemers. Het bedrijf met hoofdkantoor in Luik heeft ook vestigingen in Leuven, Amsterdam en het Amerikaanse Durham. Spolders is karig met financiƫle gegevens. Het bedrijf boekt een omzet van enkele miljoenen euro's dankzij betalingen van Veridex. OncoMethylome Sciences, dat rekent op een bedrijfsverlies van ruim 5 miljoen euro, hoopt binnen twee jaar uit de rode cijfers te raken.

De moeilijk uitspreekbare bedrijfsnaam verwijst naar de activiteiten van de biotechbelofte. OncoMethylome Sciences is gespecialiseerd in testen voor het opsporen van kanker (onco) op basis van de methylering van genen. DA

24111325

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud