Onderhandelaars bij Opel en Volkswagen opnieuw aan tafel

(belga) - Bij de Duitse autoconstructeurs Opel en Volkswagen zijn donderdag de onderhandelingen over forse besparingsplannen heropgestart.

Bij Volkswagen (VW) namen directie en vakbonden de onderhandelingen, na een week stilte, weer op. VW wil voor twee jaar de lonen bevriezen en tegen 2011 30 procent kosten besparen. De vakbond IG Metall eist dan weer werkzekerheid voor tien jaar en 4 procent meer loon. De tijd dringt voor de onderhandelaars: de vakbondscentrale dreigt met werkonderbrekingen vanaf 28 oktober, als de huis-cao bij VW afloopt.

De directie toonde zich vorige week bereid om werkzekerheid te garanderen voor 103.000 VW-werknemers in Duitsland. De vakbonden vinden de eisen die de directie hiervoor vraagt, nog te hoog.

Bij Opel kondigen de onderhandelingen zich eveneens moeilijk aan. De sociale partners bespreken de details van het herstructureringsplan dat het Amerikaanse moederbedrijf General Motors bekend maakte. GM wil 12.000 banen schrappen in Europa, waarvan 10.000 bij Opel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud