Advertentie

Ondernemingsraad Suez-Tractebel steunt fusieproject

De ondernemingsraad van Suez-Tractebel, die de centrale structuur van het Franse nutsbedrijf Suez in Brussel vertegenwoordigt, noemt het fusieproject tussen Suez en Gaz de France (GdF) beloftevol voor de toekomst.

(belga) Volgens de ondernemingsraad kent het project een sterke industriele logica en zal het niet tot banenverlies leiden omdat er geen overtollig personeel is. Dat blijkt uit een document dat dinsdag werd overgemaakt aan de Franse ambassade in Brussel.

In de tekst bevestigt de ondernemingsraad zijn formeel verzet "tegen elke operatie die zou leiden tot een ontmanteling van de groep Suez, het volledige of gedeeltelijke verdwijnen van de centrale structuren van de groep, ongeacht of ze gelokaliseerd zijn in Brussel of Parijs, of die nefaste gevolgen voor de tewerkstelling zou hebben."

De ondernemingsraad zegt het fusieproject te steunen omdat Suez engagementen heeft aangegaan met betrekking tot het behoud van de centrale diensten in Brussel, het behoud van de beslissingscentra inzake energie in Belgie, verdere investeringen in de energiesectoren in Belgie en inzake tewerkstelling.

De Franse regering wil de fusie tussen de nutsbedrijven Gaz de France (GdF) en Suez -moederbedrijf van Electrabel- in december afronden. Dat heeft de Franse minister van Financiën Thierry Breton op France 2 verklaard. De bespreking van het wetsontwerp daartoe is uitgesteld naar september.

'De kalender die is vastgesteld, is er een die moet leiden tot de volledige fusie van Suez en Gaz de France op het eind van het jaar, in december 2006', zei Breton op France 2.

De fusie is niet alleen in Europa - waar de Europese Commissie een diepgaand onderzoek opent - maar ook in Frankrijk omstreden. Niet alleen de linkse oppositie en de vakbonden zijn tegen, ook in eigen rang krijgt de regeringspartij UMP met tegenstand af te rekenen. Veel parlementsleden vinden de fusie politiek riskant, gezien de presidentsverkiezingen in 2007 en de context van stijgende gasprijzen. Vandaag/dinsdag wordt er overigens gestaakt tegen de fusie.

De bespreking in het parlement van het wetsontwerp over de vermindering van het staatsbelang in GdF tot 34 procent werd uitgesteld naar september. De ministerraad buigt zich op 28 juni over het wetsontwerp. De regering wil van de zomer gebruik maken om de sceptici in eigen rangen te overtuigen van de fusie.

De fusie werd in februari aangekondigd en moet de interesse van het Italiaanse Enel in Suez -en bijzonder in Electrabel- afblokken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud