Ontex overweegt herfinanciering

De luierfabrikant Ontex overweegt een herfinanciering door te voeren. Het Oost-Vlaamse bedrijf wil de expertise inroepen van Britse financiële adviseur Close Brothers om de operatie te begeleiden.

(tijd) Dat vernam de redactie en wordt bevestigd door Bart Van Malderen, de uitvoerend voorzitter van Ontex. 'De groep draait operationeel heel goed, maar de marges blijven onder druk en we torsen nog een zware schuld. We moeten daarom alle opties bekijken om de continuïteit van de firma te verzekeren', zegt hij.

Ontex levert zijn producten (luiers, producten voor vrouwelijke hygiëne, enz.) aan supermarkten onder hun eigen huismerk ('private label'). Het bedrijf kreunt al jaren onder de lageprijzenpolitiek van merkfabrikanten zoals Procter & Gamble. Het wordt ook geconfronteerd met hoge grondstoffenprijzen. Dat zet de marges zwaar onder druk. Die moeilijke markt leidde al tot herstructureringen, sluitingen en tot het onderhandelen van soepelere (afbetalings)voorwaarden met de banken die geld leenden bij de LBO (met schulden gefinancierde overname) van Ontex door de Britse durfkapitalist Candover. Die bezit sinds enkele jaren zo'n 61 procent van het bedrijf. Uitvoerend voorzitter Bart Van Malderen heeft 24 procent in handen en de durfkapitalist Alpinvest 8,6 procent. De instapprijs van Candover bedroeg ruim 1 miiljard euro, of 8,2 keer de operationele kasstroom (ebitda). Dat wordt algemeen beschouwd als een heel hoge prijs.

Driejarenplan

Van Malderen bevestigt dat Ontex de mogelijkheid van een herfinanciering onderzoekt. 'Maar we hebben nog niets definitief beslist. Het management concentreert zich momenteel op een driejarenplan, dat we in december aan onze banken gaan voorstellen. Ontex draait goed, maar de markt is de markt en de marges blijven onder druk staan.

Onze operationele kasstroom (ebitda) is hoog, maar we torsen nog een zware schuld. Daarom moeten we alle opties bekijken om de continuïteit van de firma te verzekeren. Dat kan via een herfinanciering, maar we zouden ook verder kunnen gaan zoals nu. We werken al vier jaar op het scherp van de snee', aldus de executief voorzitter van Ontex. Van Malderen wil geen details geven over de resultaten van Ontex voor dit jaar. De groep boekte in 2005 een omzet van 925 miljoen euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 108 miljoen euro.

Ontex kreeg in juni van zijn banken tot eind dit jaar om een nieuw businessplan op te stellen. Tot dan zal het bedrijf geen negatieve gevolgen ondervinden als het aan bepaalde financiële ratio's ('covenants') niet voldoet. Dat zou in het derde kwartaal het geval geweest zijn.

MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud