'Ook heel wat onrechtstreekse jobs bedreigd'

(belga) - 'Voor elk jobverlies bij DHL verwachten we dat er nog twee jobs verloren gaan bij andere bedrijven. Het effect zal echter minder groot zijn wegens het te verwachten substitutie-effect door de komst van andere maatschappijen naar de luchthaven van Zaventem.' Dat stelt de Leuvense econoom Leo Sleuwaegen, die al enkele studies publiceerde over de tewerkstellingsevolutie op de nationale luchthaven, aan het persagentschap Belga.

Als gevolg van de afslanking van de DHL-activiteiten op Zaventem verwacht Sleuwagen jobverlies bij directe toeleveringsbedrijven zoals EAT dat het vliegtuigonderhoud verzorgt en het vrachtvervoer over de weg. 'Ook bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen die DHL-pakjes vervoerden, zullen schade lijden. Het grootste negatief effect is echter te verwachten bij bedrijven die afhankelijk zijn van snelle koeriersdiensten en voor wie de bereikbaarheid van Brussel minder groot wordt. Dat effect precies inschatten is echter moeilijk', aldus Sleuwaegen.

Volgens de econoom is het best mogelijk dat het verlies uiteindelijk nog meevalt. 'Door de afbouw van de DHL-activiteiten gaat er vanaf 2008 op Zaventem meer ruimte komen voor andere vrachtbedrijven. Gezien de sterke groei van de luchthavensector en het feit dat concurrerende luchthavens zoals Schiphol en Parijs verzadigd beginnen te geraken is het sowieso te verwachten dat Zaventem, dat nog over veel capaciteit beschikt, de komende jaren nieuwe activiteiten zal aantrekken. Zo wordt er wat het vrachtvervoer betreft een sterke groei richting Azië voorspeld', aldus Sleuwaegen.

22215387

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud