Ook spoorbonden en MIVB dreigen met acties

(belga) - De vakbonden bij de spoorwegmaatschappij NMBS hebben donderdag aan de alarmbel getrokken. Met de herstructurering en opsplitsing van de maatschappij in de steigers, wordt het volgens ACV-Transcom en ACOD-Spoor hoog tijd dat de directie en de overheid hun verbintenissen nakomen. Gebeurt dat niet snel, dan komen er mogelijk acties bij het spoor. Ook de vakbonden van de Brusselse vervoersmaatschappij, MIVB, dreigen met een staking.

Op 1 april 2004 bereikten de bonden en de spoorwegdirectie een protocolakkoord of raamakkoord over de geplande herstructureringen. Dat protocolakkoord voorzag onder meer in een inkrimping van het aantal arbeidsplaatsen van 42.000 (januari 2003) tot 38.000 tegen eind 2005. De bonden hebben daarvoor naar eigen zeggen al voldoende inspanningen geleverd, maar de directie en de overheid komen hun engagementen onvoldoende na.

De directie krijgt onder meer het verwijt dat het 'ongepast en vaak niet overlegde initiatieven"'neemt. Zo wijzen de bonden naar de aanpassing van het personeelskader in augustus. Toen deelde de NMBS mee dat er nog 39.126 arbeidsplaatsen nodig waren voor de werking van de maatschappij. Wat de NMBS er volgens de vakbonden vergat bij te vertellen was dat de maatschappij maar 37.327 van die 39.126 arbeidsplaatsen zou laten opvullen.

Volgens de bonden zit de maatschappij zeker op schema om het aantal werknemers tegen eind 2005 terug te brengen tot 38.000. De bonden blijven echter vrezen dat die inkrimping een negatieve invloed kan hebben op veiligheid en de regelmaat van dienstverlening. Bovendien hebben de bonden vernomen dat er 5.500 arbeidsplaatsen 'beschikbaar' zijn.

Ook over de beslissingen om 40 stationsloketten en tientallen personeelsleden (die belast zijn met de veiligheid van de reizigers op de perrons) te schrappen, zijn de bonden niet te spreken.

Voorts dreigen ook de vakbonden bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB met een 24-urenstaking op vrijdag 22 oktober indien er niet op hun eisen wordt ingegaan. Met de actie willen zij de directie, die volgens hen de problemen minimaliseert, onder druk zetten. Het gemeenschappelijke vakbondsfront kreeg van het personeel het mandaat een stakingsaanzegging in te dienen, meldden de drie bonden gisteren. Als er op de eisen niet wordt ingegaan, rijdt er vanaf donderdag 21 oktober om 22 uur tot en met vrijdag geen openbaar vervoer in Brussel.

De vakbonden eisen een eerbiediging van de pauzes, een evenwichtige verdeling van de diensten, een vermindering van het aantal diensten in twee prestaties en de erkenning van het beroep van metrobestuurder. Ze vechten ook het personeelstekort op bepaalde plaatsen en de slechte arbeidsvoorwaarden aan. Zo is er een tekort aan buschauffeurs waardoor de directie overweegt een buslijn te schrappen, stelde Jean-Pierre Naniot van de christelijke vakbond. Bij het personeel heerst onzekerheid over het werk, met een algemene malaise tot gevolg, zeggen de personeelsvertegenwoordigers. Ze verwijten de directie een inhumane personeelspolitiek en een slechte communicatie.

Directeur-generaal Alain Flausch zei in een reactie dat het communiqué van het vakbondsfront getuigt van een 'absolute vaagheid'. Volgens hem zijn alle problemen besproken en wordt gewerkt aan oplossingen. 'Ik zou echt niet weten wat ik nog meer kan doen.'

22154934

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud