Advertentie

Oosterweel half miljard te duur

De Oosterweelverbinding in Antwerpen wordt een half miljard te duur. Een bouwconsortium dient daarover een klacht in bij Europa. Het Loro-consortium, rond onder meer Jan De Nul, Van Laere, Betonac en een Nederlandse bouwmaatschappij en haar dochters, dient een klacht in bij de Europese Commissie tegen de manier waarop het beslissingsproces voor de bouw van de Oosterweelverbinding in Antwerpen is verlopen.

(belga) Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk woensdag.

Loro hekelt het gebrek aan transparantie in het beslissingsproces en het hanteren van een belangrijk subjectief criterium: de architecturale waarde van het dossier. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (Bam) en de betrokken "kwaliteitskamer" hebben zich zo volgens Loro in positie gemanoeuvreerd dat er voor "De Werf van de Eeuw" in Antwerpen maar met één groep onderhandeld wordt.

De kwaliteitskamer had een duidelijke voorkeur voor de Lange Wapperbrug zoals voorgesteld door het Franse Vinci. Die brug is evenwel slechts goed voor een derde van het project.

Bij de Oosterweelverbinding was bepaald dat het consortium met de mooiste brug 100 miljoen euro duurder mocht zijn dan het tweede consortium. Het prijsverschil (voor ontwerp, bouw, financiering en onderhoud) bedraagt echter meer dan 300 miljoen euro. Bovendien had Loro nog 250 miljoen euro besparingen in het vooruitzicht gesteld met het oog op de finale biedstrijd. Die komt er nu niet, waardoor het prijsverschil oploopt tot ongeveer een half miljard euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud