Advertentie
Advertentie

Opel Belgium ontkent inbreuk op wet-Renault

(belga) - De reactie van de vakbonden bij Opel Antwerpen, als zou de directie de wet-Renault niet gerespecteerd hebben, is onjuist. Dat zegt Marco Van Riel, woordvoerder van Opel Belgium. De Belgische bonden klagen aan dat ze het nieuws uit de media moesten vernemen, wat een schending is van de wet.

In de Opelfabrieken in het Duitse Bochum en Rüsselsheim sneuvelen de meeste jobs. (foto: epa)

'Ik snap niet van waar die reactie komt', stelt Van Riel. 'Er is immers geen sprake van collectief ontslag, zoals in de wet-Renault. Het gaat om 300 tijdelijke contracten die niet verlengd worden. Daardoor zijn we niet onderhevig aan de wet-Renault', zo klinkt het.

'Bovendien hebben we, zoals de wet-Renault het voorschrijft, gisterenmorgen donderdagmorgen) een vergadering gehad waarop het personeel is ingelicht', zo stelt Van Riel nog.

De woordvoerder zegt niet te snappen waarop de reactie van de vakbonden gebaseerd is. 'Ik snap niet van waar die reactie komt. Onze vakbondsmensen hier in Antwerpen gaan immers akkoord met onze visie', aldus nog Van Riel.

De wet-Renault schrijft voor dat bedrijven een sanctie riskeren als ze in geval van collectief ontslag verzuimen het personeel hierover in te lichten en te raadplegen. Het verstrijken van een overeenkomst van bepaalde duur -dus een tijdelijk contract- wordt echter niet beschouwd als een ontslag of als een verbreking van het contract door de werkgever.

Volgens Patrick Humblet, professor Arbeidsrecht aan de Universiteit Gent, hebben bedrijven geleerd uit de zaak- Renault Vilvoorde. 'Opel is juridisch voldoende onderbouwd. Het zou me sterk verwonderen als zou blijken dat de wet-Renault inderdaad niet gerespecteerd is', aldus Humblet.

22187775

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud