Advertentie

Opnieuw een klacht tegen DES (UCB Pharma)

(tijd-nieuwslijn) - Een jonge vrouw heeft donderdag bij een burgerlijke rechtbank in Marseille klacht ingediend tegen UCB Pharma in verband met het synthetisch hormoon Distilbene, beter bekend als DES. Dat melden Franse media.

De vrouw, waarvan de moeder tijdens haar zwangerschap werd behandeld met DES om een miskraam te voorkomen, heeft een kanker in de vagina en eist daarom van UCB Pharma een schadevergoeding van meer dan 250.000 euro. De rechtbank doet op 16 december uitspraak.

UCB betwist dat er enig oorzakelijk verband is tussen het gebruik van DES en het ontstaan van de kanker. Het bedrijf merkt ook op dat er ten tijde van het voorschrift (1968-1969) geen enkele wetenschappelijke kennis was die wees op een mogelijk effect op de foetus.

De huidige rechtszaak vertoont gelijkenissen met een eerdere zaak van twee Franse vrouwen tegen UCB Pharma. Die werd op 30 april door het Hof van Beroep van Versailles uitgesproken in het nadeel van UCB.

Het debat over DES sleept al meer dan 20 jaar aan. Volgens UCB komen dezelfde soorten kankers voor in landen waar het product niet op de markt was, zoals in Noorwegen. Het hormoon werd destijds over heel de wereld door ruim 200 verschillende bedrijven aangemaakt. De eerste waarschuwingen tegen DES dateren van 1975 in Frankrijk. In sommige landen werd het product zelfs nog tot 1983 toegelaten, stelt UCB.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud