Oppositie laakt politisering NMBS

(belga/tijd) - Aan de politieke benoemingen bij de NMBS komt geen einde, vindt de oppositie in het federale parlement. 'Het ontslag van Karel Vinck als gedelegeerd bestuurder is een dieptepunt in het paarse politieke machtsspel van Verhofstadt', zegt CD&V-verkeersspecialist Jos Ansoms. Volgens Ansoms stijgt de politisering ten top.

'De NMBS wordt gedegradeerd tot een schoothondje van Di Rupo en Verhofstadt', luidt het. 'Luc Lallemand en Marc Descheemaeker, trouwe luitenanten van respectievelijk Elio Di Rupo en Guy Verhofstadt, krijgen topfuncties. Karel Vinck moet de stoel warm houden tot eind januari 2005, wanneer Vande Lanotte een zeer trouwe sp.a-soldaat in de stoel van de voorzitter van de holding kan parachuteren', zegt Ansoms, doelend op de kabinetschef van Vande Lanotte, Jannie Haek die als toekomstige spoorbaas genoemd wordt. Volgens CD&V-senator en ex-NMBS-topman Etienne Schouppe was Vinck misnoegd over overheidsbeslissingen die tegen zijn zin werden doorgedrukt. 'Bepaalde mensen op bepaalde posten pasten niet in zijn plaatje.'Gerolf Annemans, Vlaams Blok-fractievoorzitter in de Kamer, zegt dat het al lang duidelijk is dat iemand met de kwaliteiten en de ervaring in het bedrijfsleven als Karel Vinck het uiteindelijk grondig beu zou worden 'in een milieu waar politieke benoemingen en evenwichten nog steeds de boventoon voeren'.

Volgens kamerlid en voormalig Ecolo-minister van Verkeer, Isabelle Durant, zou Vinck niet akkoord gegaan zijn met de gratispolitiek die Vande Lanotte zou hebben opgedrongen aan de spoorwegen. 'De beslissing over de nieuwe NMBS-topman wordt genomen in de Westraat 16 en niet in het bedrijf', aldus Durant op de VRT-radio.

22255697

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud