'Opslaggroep Shurgard trekt naar Euronext Brussel'

Een consortium van vijf banken bereidt de beursgang van de Europese divisie van de opslaggroep Shurgard voor op Euronext Brussel. De waarde van de transactie wordt op 700 miljoen tot 900 miljoen euro geschat. Dit staat in De Standaard.

(tijd) De beursgang komt er nadat het Amerikaanse Public Storage in 2006 zijn concurrent Shurgard Storage Centers heeft gekocht voor 3,2 miljard dollar en daarmee de grootste opslaggroep ter wereld vormde.

Public Storage is wereldwijd nummer een, heeft een beurswaarde van 15,6 miljard dollar, en telt 2.100 opslagruimtes. In de VS huurt één gezin op de elf een opslagruimte. In Europa heeft het via Shurgard een marktaandeel van 20procent en is het eveneens marktleider. Bij de beursgang op Euronext Brussel van de Europese divisie van Shurgard worden enkel bestaande aandelen naar de markt gebracht.

De beursgang wordt geleid door Crédit Suisse, Merrill Lynch, Morgan Stanley, KBC en Fortis. Linklaters De Bandt staat het bedrijf bij, Allen & Overy Belgium het bankenconsortium. De verrichting krijgt nog voor de zomer haar beslag.

De waarde van de transactie wordt op 700 miljoen tot 900 miljoen euro geschat. Het bedrijf heeft een operationele winst van bijna 60 miljoen euro en voor méér dan 1 miljard euro aan activa.

Shurgard Self Storage telt in Europa 150 vestigingen, verspreid over zeven landen van de Europese Unie. Het Europese hoofdkantoor ligt in België. De groep biedt verder opslagruimte aan in Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

De eerste vestiging in Europa kwam er in 1995 in Vorst. Vorig jaar kwam de groep in handen van Public Storage, waar de familie Hughes een behoorlijke vinger in de pap heeft. Na het bod was 23 procent van de aandelen van het verruimde Public Storage in handen van de vroegere aandeelhouders van Shurgard.

Afgelopen maand trok de grootste Britse aanbieder van opslagruimtes, Safestore, nog naar de Londense beurs in een verrichting die op 450 miljoen pond werd gewaardeerd. Die groep is ook in Frankrijk actief onder de naam une pièce en plus. Shurgard is internationaler en is herkenbaar aan zijn vuurtoren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud