Option test nieuwe technologie met succes

Option heeft de nieuwste technologie voor draadloos dataverkeer, HSUPA genaamd, onder de knie. Een eerste test voor het verzenden van gegevens via een HSUPA-datakaart van Option is geslaagd.

(tijd) HSUPA staat voor High Speed Uplink Packet Access. Option meldt een en ander in een persbericht. Daarmee bevestigt Option zijn technologische koppositie in de sector. Het is een eerste positieve noot na twee problematische weken waarin het aandeel meer dan de halft van zijn beurswaarde verloor. Het aandeel stijgt woensdag omstreeks 11.15 uur met 3,7 procent tot 10,18 euro.

De voorganger HSDPA maakt het voor gebruikers mogelijk om data zeer snel te ontvangen via de zogenaamde downlink. HSUPA voegt daar een krachtige uplink aan toe. Die wordt gebruikt voor het supersnel verzenden van gegevens. De test werd uitgevoerd op de onderzoekscampus van Nortel in Frankrijk. Option slaagde erin om een draadloze uplink van 1,3 Mbps te maken en een downlink van 2,7 Mbps. De theoretisch maximale uplinksnelheid bedraagt 5,7 Mbps. Dat is meer dan tien maal sneller dan bij HSDPA.

De lancering van HSUPA-Ready en HSUPA-kaarten staat gepland voor de eerste jaarhelft van 2007. 'Tegen dat Intel en Nokia een HSDPA-product op de markt hebben, kan de technologie mogelijk al voorbijgestreefd zijn', schrijft Peter Van Assche van Dexia Securities in een reactie. Er zijn tot op heden nog geen telecomoperatoren die al concrete HSUPA-plannen hebben aangekondigd. Zij zijn momenteel druk bezig alternatieve technologieen aan het vergelijken, waaronder Wimax. Rodolphe Blondiau van ING Wholesale Banking verwacht een eerste roll out in 2007 of 2008

Het nieuws verandert echter niets aan de adviezen en koersdoelen van analisten. 'We nemen een wait and see houding aan', verwoordt Van Assche de mening van de beleggerswereld. De onzekerheid over de impact van de nieuwe concurrent Nokia/Intel en de winstwaarschuwing de voorbije week houden beleggers aan de kant. Option publiceert op 26 oktober zijn resultaten over het derde kwartaal. Die zullen met meer dan normale aandacht gevolgd worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud