Advertentie

Option verhoogt verwachting winstmarge

Het Leuvense technologiebedrijf Option verhoogt zijn verwachting voor de operationele winstmarge voor het volledige jaar van 14 a 15% tot 17%. Analisten achtten de tijd rijp om de margevooruitzichten op te trekken maar de mate waarin dat gebeurt verrast hen.

(tijd) Zij gingen gemiddeld uit van slechts 15,9% marge in 2006.

De omzetdoelstellingen voor dit jaar blijven ongewijzigd maar Option denkt al eerder dan in 2008 de kaap van EUR 500 miljoen omzet te nemen. De winstcijfers over het tweede kwartaal kwamen ruim boven de verwachtingen uit.

Option heeft opnieuw een topkwartaal achter de rug. Het nettoresultaat steeg 74% tot EUR 13,4 miljoen waar analisten rekenden op slechts EUR 10,7 miljoen. De ebit steeg 64% tot EUR 16,9 miljoen. Analisten vreesden dat de winstmarges een pak lager zouden liggen dan vorig jaar maar die vrees bleek ongegrond. De ebitmarge bedroeg 20,5%, amper minder dan de 21,1% vorig jaar. De brutomarge kwam uit op 42,6%, komende van 45,1% vorig jaar. 'Er was een positief effect door de zwakkere dollar, de belangrijkste munt voor onze aankopen', aldus financieel directeur Frederic Convent. Bovendien stegen de verkopen van HSDPA-datakaarten sneller dan verwacht. Ze namen 70% van de kaartverkopen op zich. 'Die producten vervangen ons UMTS-gamma waarvoor sinds eind vorig jaar druk is op de prijzen. Dat komt de marge ten goede', zegt Convent.

De marges zijn tegenover vorig jaar in dalende lijn doordat Option zijn productengamma uitbreidde naar massaproducten met een lagere marge, zoals ingebouwde laptopmodules en draadloze routers. Die producten zorgden in het tweede kwartaal al voor ongeveer 10% van de omzet. Option tekende eerder dit jaar een contract met laptopproducent Acer. De laptops met 'Option inside' zijn momenteel in zes landen beschikbaar. Verwacht wordt echter dat de verkoop pas echt zal losbarsten vanaf het tweede halfjaar. Option kondigde eerder ook al aan dat er nog twee contracten voor zijn inbouwmodules in de maak zijn. Bij een ervan zouden de modules ingebouwd worden in toestellen genre PDA.

Ook de Globesurfer Icon, een van de nieuwste producten van Option, ligt volgens Convent goed in de markt. Voor de Globesurfer Icon tekende Option al contracten met Vodafone Germany, Vodafone Italy en T-Mobile Austria. De Globesurfer Icon is een box die eenvoudigweg via een USB-poort in elke PC kan ingeplugd worden. Die box laat snel draadloos internet toe. Het is een alternatief voor ADSL en heeft het grote voordeel dat er bij de installatie geen kabels aan te pas komen.

Datakaarten zorgen nog steeds voor 90% van de groepsomzet. De omzet steeg 68,8% tot EUR 82,5 miljoen. De HSDPA-technologie, die toelaat om draadloos te surfen aan breedbandsnelheden, is hierbij de belangrijkste groeifactor. Option heeft voor zijn HSDPA-kaarten al met meer dan 50 telecomoperatoren contracten getekend. Concurrent Novatel Wireless heeft er naar eigen zeggen nog maar een tiental binnengerijfd.

Option handhaaft zijn verwachting om dit jaar een omzetgroei van minstens 75% te realiseren. 'We hadden ook niet andere verwacht. Het is niet onlogisch aangezien het vierde kwartaal een absoluut recordkwartaal wordt wat omzet betreft', zegt een analist. Option verwacht wel dat dat de omzet al vroeger dan eerder aangekondigd de EUR 500 miljoen zal overschrijden. De reden ligt voor de hand. 'De markt zit nog steeds in de lift en we hebben een steeds breder gamma aan producten', besluit Convent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud