Overname-interesse voor Intervest Retail

©Sofie Van Hoof

Retail Estates, een vastgoedbevak gespecialiseerd in baanwinkels, toont interesse om zijn collega-bevak Intervest Retail over te nemen. Dat zou gebeuren op voorwaarde dat Vastned Retail, de Nederlandse moedermaatschappij van Intervest, overgenomen wordt door een institutionele investeerder. Volgens mediaberichten bestudeert ook Leasinvest het dossier, maar de Ackermans & van Haaren-dochter ontkent.

 Jean-Pol Sols, algemeen directeur van Intervest Retail (foto: LVA)

(tijd) - Om te weten hoe de vork in de steel zit, moeten we terug naar november 2007. Het Nederlandse vastgoedfonds liet toen weten een vijandig bod te doen op Vastned Retail. IEF Capital had 1,2 miljard euro of 70 euro per aandeel veil voor de moeder van de Belgische bevak Intervest Retail en wilde het bedrijf in zijn totaliteit behouden.

Witte ridder

Vastned vond het bod te laag en wees het resoluut van de hand. Bovendien weigerde het Nederlandse vastgoedbedrijf gesprekken te voeren met de potentiële overnemers. In plaats daarvan stelde het zijn boeken open voor zogenaamde 'witte ridders', andere partijen die interesse hebben in een overname van Vastned en daarvoor een hogere prijs willen betalen.

Via die witte ridders raakte onder meer Retail Estates in het dossier betrokken. De gedelegeerd bestuurder van Retail Estates, Jan De Nys, legt uit: 'Vastned staat te koop als één geheel. Nu zijn er potentiële bieders die niet geïnteresseerd zijn in het volledige bedrijf. Angelsaksische fondsen bijvoorbeeld willen zo snel mogelijk winst halen uit de verkoop van onderdelen. Voor de Belgische dochter, de bevak Intervest Retail, hebben ze verschillende Belgische partijen gecontacteerd.'

Vastned Retail is veel groter dan zijn Belgische dochter. Intervest neemt slechts 14 procent van de vastgoedportefeuille van Vastned (ongeveer 2 miljard euro) voor zijn rekening.

Complementair

Omdat Retail Estates net als Intervest actief is in het segment van winkelvastgoed ligt hun betrokkenheid voor de hand. 'Wij staan altijd open voor dergelijke gesprekken', zegt De Nys. 'Zeker nu Intervest met het outletcenter in Messancy het zwakke broertje van zijn portefeuille verkocht, is het vastgoed van die bevak van goede kwaliteit. Wij hebben baanwinkels, zij vooral winkelpanden in de stadscentra. We zijn dus erg complementair.'

Bij een overname zou Retail Estates zeker vers kapitaal moeten ophalen. Maar Jan De Nys benadrukt dat er nog geen engagementen zijn aangegaan. 'We zijn niet geassocieerd met een van de bieders. Het is wachten tot begin februari, wanneer Vastned zijn witte ridder bekendmaakt. Indien het inderdaad een partij is die van haar Belgische vastgoed af wil, dan komen wij in beeld', legt hij uit.

Leasinvest

In de markt en volgens mediaberichten luidt het dat ook Leasinvest, de bevak die een onderdeel is van de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, eveneens het dossier bestudeert. Gedelegeerd bestuurder Jean-Louis Appelmans ontkent: 'We hebben inderdaad interesse om onze por- tefeuille uit te breiden met enkele winkelpanden, maar het dossier ligt niet op mijn bureau.'

Hoewel IEF Capital het vuur aan de lont stak, zou het fonds binnenkort ook het overnameverhaal kunnen beëindigen. IEF Capital zou volgens mediaberichten een principeovereenkomst gesloten hebben voor de overname van een vastgoedportefeuille van 800 miljoen euro van de Nederlands-Britse groep Unibail-Rodamco. Komt het tot een deal, dan ziet IEF hoogstwaarschijnlijk af van een bod op Vastned en hoeft die laatste niet meer op zoek te gaan naar een witte ridder. Dan zou dus geen sprake meer zijn van een overname of fusie.

DS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud