Overname VLM Airlines door Air France-KLM eindelijk rond

Johan Vanneste, algemeen directeur van VLM Airlines ©Photo News

De Britse overheidswaakhond OFT heeft eindelijk groen licht gegeven voor de overname van de regionale luchtvaartmaatschappij VLM Airlines door Air France-KLM. Het princeakkoord van de acquisitie dateert al van december vorig jaar.

(tijd) - De Office of Fair Trading vreesde voor een te grote dominatie van de nieuwe combinatie op de route Amsterdam-Londen City. Die lijn heeft volgens de OFT een waarde van 50 miljoen pond per jaar. Daarom moest VLM een aantal slots of landingsrechten verkopen aan een concurrent.

VLM was bereid die slots te verkopen maar vond al die tijd geen koper.  Uiteindelijk heeft de luchtvaartmaatschappij met zetel in Antwerpen dan maar beslist ze gratis weg te geven, zo vernam de redactie. De nieuwe concurrent op de route Amsterdam-Londen City is Eastern Airways die acht keer per dag tussen de twee hoofdsteden gaat vliegen met vier vluchten tijdens de piekuren. Volgens de OFT is met de komst van Eastern weer voldoende concurrentie op deze belangrijke route.

De integratie binnen Air France-KLM kan nu beginnen. Het is nog niet zeker of de naam VLM behouden blijft. De maatschappij startte in 1993 met zijn eerste lijndienst tussen Antwerpen en Brussel. Ze werd opgericht door zakenman Freddy Van Gaever die vandaag voor het Vlaams Belang in het Vlaams parlement zetelt. Hij verkocht VLM enkele jaren later aan de Nederlandse zakenman Jaap Rosen Jacobsen. Die krijgt er naar verluidt 180 miljoen euro voor van de Fransen. Bak/GUM

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud