Parket bevestigt inbeschuldigingstelling Hansen en Suez

(tijd) - Het parket van Brussel heeft dinsdag bevestigd dat onderzoeksrechter Lutgenz de groep Suez en gedelegeerd bestuurder van Electrabel, Jean-Pierre Hansen, in staat van beschuldiging heeft gesteld voor 'niet-geoorloofde toegang tot het informaticasysteem en poging tot afluisteren van haar Belgisch filiaal Electrabel'. De Tijd had hierover dinsdag bericht.

Volgens de woordvoerder van het parket zijn de brieven van de inbeschuldigingstelling naar de betrokken personen gestuurd.

Naast Hansen (foto: belga) wordt ook toenmalig secretaris-generaal van Suez, Patrick Ouart, in staat van beschuldiging gesteld, net als drie Franse informatici die de spyware in de kantoren van Electrabel hebben geïnstalleerd.

"De feiten zijn sterk afgezwakt in vergelijking met de zware verdachtmakingen van in het begin", luidde de commentaar van het parket. De Brusselse onderzoeksrechter stuurde vorig jaar nog een rogatoire commissie naar Suez op verdenking van "spionage".

De affaire dateert van 19 februari vorig jaar. Toen gebruikte Hansen, toenmalig operationeel directeur bij Suez en voorzitter van Electrabel, zijn badge om drie bezoekers binnen te laten die een 'veiligheidscheck' van het informaticanetwerk van Electrabel moesten uitvoeren. Enkele dagen later ontdekte een kaderlid van Electrabel dat er spyware op zijn pc was geïnstalleerd en de Computer Crime Unit van het Brusselse gerecht werd erbij geroepen.

Officieel luidde het bij de top van Suez dat het bedrijf gewaarschuwd was dat de Spaanse elektriciteitsproducent Iberdrola een vijandelijk overnamebod voorbereidde op Suez. Daardoor zou Iberdrola ook de meerderheid in het Belgische kroonjuweel Electrabel verwerven: men wilde nagaan of er vandaar uit geen lekken waren. Patrick Ouart huurde drie informatici van een Frans softwarebedrijf in om de spyware te installeren, Hansen liet hen binnen in de gebouwen van het bedrijf. De informaticadienst van Electrabel werd hiervan niet op de hoogte gebracht.

Officieus is de afluisterpoging gekaderd in de verslechterde relatie tussen Suez en Electrabel begin vorig jaar. Gedelegeerd bestuurder van Electrabel Willy Bosmans verliet midden 2004 zijn post en Hansen volgde hem op.

Pikant detail: de nu beschuldigde Jean-Pierre Hansen kreeg onlangs nog een eredoctoraat aan de KU Leuven. Toen was er al kritiek over die onderscheiding omdat tegen de man een gerechtelijk onderzoek liep.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud