Parket daagt Suez voor strafrechter

De Brusselse openbaar aanklager vraagt dat de Franse nutsgroep Suez en zijn topmannen Jean-Pierre Hansen en Patrick Ouart verschijnen voor de strafrechter voor het bespioneren van de Belgische dochter Electrabel.

(tijd) Dat staat in de eindvordering van het parket, vernam De Tijd. Als opdrachtgever van de spionage riskeert Suez een boete van 1 miljoen euro. De twee topmannen riskeren dezelfde boete en vijf jaar cel.

Op 19 februari 2004 braken drie mannen in het holst van de nacht in het computersysteem van Electrabel in Brussel in. Enkele dagen later merkte Electrabel dat er spionagesoftware was geïnstalleerd. De stroomproducent deed aangifte bij het Brusselse gerecht, dat meteen een onderzoek opende. Onderzoeksrechter Frédéric Lugentz had aanwijzingen dat de inbrekers waren binnengelaten door de top van Suez. Eind april 2004 stuurde Lugentz een groep speurders naar Parijs voor verhoren en huiszoekingen, onder andere op de hoofdzetel van Suez.

Het gerechtelijk onderzoek is al enige tijd afgerond en het dossier is overhandigd aan het parket voor de eindvordering. Dat is nu klaar. De Brusselse openbaar aanklager vraagt de doorverwijzing van zes partijen naar de correctionele rechtbank. Suez, zijn operationeel directeur Jean-Pierre Hansen, en toenmalig secretaris-generaal Patrick Ouart worden ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven voor de hacking van het informaticasysteem van Electrabel, een inbreuk op artikel 550 bis van het Strafwetboek. Als opdrachtgevers riskeren ze elk een boete van 1 miljoen euro. Hansen en Ouart riskeren ook een celstraf van vijf jaar. De drie uitvoerders van de informaticainbraak riskeren een jaar cel of twee jaar als het bedrieglijk opzet is bewezen (artikel 314 bis).

Deugdelijkheid

Hansen, de toenmalige voorzitter van Electrabel en operationeel directeur van Suez, gaf zijn betrokkenheid bij het voorval toe. Volgens Hansen ging het om een test om de deugdelijkheid van Electrabels beveiligingssystemen na te gaan. Hansen is nu gedelegeerd bestuurder van Electrabel. Op het moment van de feiten had Suez een nipte meerderheid van de aandelen Electrabel in handen. Vorig jaar verwierf de Franse groep ruim 99 procent van de Belgische stroomproducent.

Bij Suez was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

LB/DA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud