Advertentie

Parket onderzoekt handel met voorkennis Dumolin

(tijd) - Het parket van Kortrijk heeft op vraag van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) een onderzoek geopend naar handel met voorkennis door Christian Dumolin, de voorzitter van de Belgische bouwmaterialengroep Koramic. Dat bevestigt Tom Jansens, de parketwoordvoerder van Kortrijk. Dumolin zou in de zomer van 2002, vlak voor bekend werd dat Koramic zijn belang in Wienerberger afbouwde, duizenden Koramic-aandelen verhandeld hebben. Dumolin ontkent ten stelligste.

Bij de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen wil men geen commentaar kwijt. Maar het feit dat een dossier wordt doorverwezen naar het parket is, volgens de woordvoerder Ward Cloet, 'wel een bewijs dat het zwaarwichtig genoeg is voor onderzoek'.

Dumolin (foto: belga) is op de hoogte van het onderzoek van de CBFA maar ontkent dat hij heeft gehandeld met voorkennis. 'Ik heb twee jaar geleden inderdaad vragen gekregen van de CBFA over beurstransacties in de zomer van 2002 via mijn investeringsmaatschappij Korfinco. Ik heb die beantwoord. Het ging om kleine bedragen, permanente transacties zoals we ze het hele jaar uitvoeren. Ik wist niet dat het dossier bij het parket zat. Maar ik heb niet gehandeld met voorkennis. Ik zal dat ook bewijzen. Het onderzoek bewijst dat de CBFA haar werk doet en dat vind ik goed.'

Als topman van de Belgische beursgenoteerde bouwmaterialengroep Koramic maakte Dumolin eind augustus 2002 bekend dat hij zijn belang in de beursgenoteerde Oostenrijkse bouwmaterialengroep Wienerberger afbouwde van 26,6 naar 20 procent. Koramic had aanvankelijk de ambitie het belang van 26,6 procent van de controlepartner Bank Austria in Wienerberger in 2006 over te nemen en met Wienerberger samen te smelten tot een grote bouwmaterialengroep. Met de afbouw van zijn belang borg Koramic die pan-Europese droom op.

Na de bekendmaking daalde het Koramic-aandeel van 28,65 euro tot circa 13 euro in maart 2003. Enkel in oktober was er een kortstondige opstoot van circa 17 naar 24 euro.

Begin juni 2003 koerste het Koramic-aandeel opnieuw naar 23 euro nadat Dumolin had bekendgemaakt dat hij via Korfinco een openbaar bod lanceerde op alle aandelen van Koramic. Korfinco was een 100-procentdochter van Dumolins investeringsvennootschap Koceram, de referentieaandeelhouder van Koramic met een belang van 69 procent. De dag van de bekendmaking van het bod na beurstijd veerde het aandeel met 7,7 procent op tot 17,5 euro en werd het geschorst in afwachting van een mededeling. Het bod waardeerde het Koramic-aandeel op 23,41 euro. De minderheidsaandelhouders kregen een premie van 36 procent. Binnenkort wordt het Koramic-aandeel geschrapt van de beurs. Vandaag is het op de fixingmarkt nog 24,5 euro waard.

Christian Dumolin is bestuurder bij verschillende bedrijven, de voorzitter van TrustCapital en ondervoorzitter van de Belgische Betonmaatschappij. Als regent van de Nationale Bank zit hij in de raad van toezicht van de CBFA .

GDC/MDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud