Parmalat eist 10 miljard dollar van Bank of America - update

(belga/tijd) - Enrico Bondi, de topman van de Italiaanse zuivelgroep Parmalat, heeft de Bank of America voor het Amerikaanse gerecht gedaagd omdat die bank zou hebben bijgedragen tot de neergang van de Italiaanse voedingsgigant. Parmalat eist nu 10 miljard dollar schadevergoeding. Dat maakten de agentschappen Ansa en Radiocor donderdag bekend.

De Bank of America en haar filialen zijn voor een rechtbank in North-Carolina gedaagd, meldt een communiqué van Parmalat. 'Dit maakt deel uit van de juridische acties die de buitengewone commissaris onderneemt tegen alle partijen die een rol speelden in de neergang van Parmalat, zelfs na de goedkeuring van het industriële en financiële herstructureringsplan van de Parmalat-groep', voegt het bedrijf eraan toe.

Het communiqué geeft geen precieze cijfers, maar volgens de twee agentschappen gaat het om 10 miljard dollar, zoals bij Citigroup en Deloitte. Een Parmalat-woordvoerder wilde het cijfer niet bevestigen.

Het voedingsconcern is nu onder overheidstoezicht geplaatst omdat het in december een faillissement zou hebben toegedekt nadat er in de boekhouding een tekort van 14,27 miljard euro bleek.

Overigens raakte donderdag nog bekend dat de Bank of America bovenop de eerder aangekondigde 12.000 jobs nog eens 4.500 mensen wil afdanken als een gevolg van de aankoop in april van FleetBoston Financial. Een deal waarmee 48 miljard dollar gemoeid was.

'Deze afvloeiingen zijn bedoeld om extra fondsen te creëren die we dan in onze bedrijven kunnen investeren', zei woordvoerdster Alexandra Trower aan het financiële persagentschap Bloomberg.

Bank of America is de derde grootste bank van de VS. Het aantal afdankingen heeft maar betrekking op 2,5 procent van het totale werknemerspotentieel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud