Parmalat-schandaal deint uit naar Zweden

(belga) - Het Zweedse verpakkingsbedrijf Tetra Pak (Tetra Laval groep) heeft kortingen toegekend aan de Italiaanse zuivelgigant Parmalat. Deze kwamen deels in de zakken van de familie Tanzi terecht. Dat blijkt uit de verklaring van voormalig financieel directeur Fausto Tonna.

Een steeds grotere kring bedrijven raakt betrokken in het uitdeinende dossier. Volgens Tonna, gedurende vijftien jaar de financiële rechterarm van Calisto Tanzi, werd sinds 1996 elk jaar een bedrag tussen 5 en 30 miljoen euro opgestreken door de familie Tanzi en sommige topbestuurders van de groep.

Deze verklaring sterkt de hypothese over de courante praktijken en de oude malversaties binnen de groep, onder leiding van de Tanzi's en deels ten bate van de bestuurstop. Die zit vandaag bijna voltallig in de cel.

Calisto Tanzi, de oprichter van Parmalat, heeft beschuldigingen geuit aan het adres van topman Cesare Geronzi van Capitalia (de vroegere Banca di Roma). Dat meldde de Italiaanse krant Corriere delle Sera. Tanzi wordt verdacht van frauduleus bankroet. Hij werd door speurders ondervraagd in verband met de duidelijk overschatte aankoop van een bedrijf dat deel uitmaakte van een andere zuivelgroep, het sinds de zomer van 2003 failliete Cirio. Volgens Tanzi gebeurde die operatie onder de bescherming van de bankier Geronzi. Hij stond in die periode aan het hoofd van de Banca di Roma.

Tanzi had het voorts over de betrokkenheid van de bankier bij twee andere overnames begin 2002. Ook die zouden zijn gebeurd voor een 'bedrag dat aanzienlijk hoger lag dan hun reële waarde'. De schulden van de Parmalat-groep bij de bank bedroegen destijds tussen de 430 en 470 miljoen euro, aldus nog de krant.

Ondertussen heeft de Turijnse zuivelgroep Centrale del Latte di Torino and C. zijn interesse getoond voor bepaalde onderdelen van Parmalat, als de zuivelgigant die wil afstoten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud