Passagiersvervoer luchtvaart daalt voor eerst sinds 2003

Voor het eerst sinds 2003 heeft het passagiersvervoer in de luchtvaart vorige maand een daling genoteerd. De daling bedroeg 2,9 procent ten opzichte van september 2007, zo heeft de Internationale Vereniging voor Luchttransport (IATA) vrijdag bekendgemaakt. Bij het goederenvervoer is de daling nog scherper. Daar ging het transport liefst 7,7 procent achteruit, de zwaarste daling sinds 2001.

(belga) - De IATA vertegenwoordigt ongeveer 230 luchtvaartmaatschappijen, ofwel 93 procent van het internationale luchtvaartverkeer. "De daling van het verkeer is bijzonder snel en uitgebreid", verklaarde IATA-directeur Giovanni Bisignani, die het woord "alarmerend" in de mond nam.

"Zelfs het goede nieuws over de halvering van de olieprijs sinds de piek van juli volstaat niet om een tegengewicht te bieden voor de daling van de vraag", voegde hij er aan toe. Bisignani opperde de mogelijkheid dat de voorspellingen van de resultaten voor de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd nog naar beneden zouden worden herzien. Tot nu toe werd voor dit jaar een verlies van 5,2 miljard dollar voorzien.

In 2003 had het passagiersvervoer te lijden onder de Sars-epidemie. Twee jaar voordien was er het uiteenspatten van de internetzeepbel, dat tot een daling van het vervoer leidde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud