PepsiCo haalt fout vet uit snacks

PepsiCo International, de eigenaar van de merken Lay's, Smiths en Cheetos, heeft een nieuwe olie ontwikkeld waardoor de foute verzadigde vetten grotendeels worden verwisseld voor de minder slechte onverzadigde vetten.

(belga) Alle 45 producten van deze merken hartige snacks krijgen in de Benelux straks 45 tot 77 procent minder verzadigde vetten. Dat maakte PepsiCo maandag bekend.

Er is één uitzondering; de producten onder het merk Doritos blijven vooralsnog even verzadigd omdat PepsiCo nog bezig is de productie van de olie op te voeren. Over maximaal acht weken is de gehele operatie afgerond.

Deze week komen de minder ongezonde chips van Lay's in de schappen te liggen. Naast minder verzadigd vet bestaat de vernieuwing ook uit een reductie van calorieën, zout en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen bij een groot aantal producten.

Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en vergroten zo de kans op hart- en vaatziekten. Volgens het Nederlands Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) kost dit in Nederland jaarlijks in 2.500 mensen het leven.

Voedingsmiddelenproducten hebben de afgelopen vijf jaar al veel foute vetten uit chips gehaald. Uit een ongeveer twee maanden geleden gepresenteerd onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat de gefrituurde schijfjes aardappel hoogstens 0,3 procent zogenoemd transvet bevatten. Voorheen was dat nog 15 procent.

De VWA onderzocht bovendien 25 zakken naturel chips van verschillende merken. In de chips van een merk zat helemaal geen slecht vetzuur. Het verdwijnen van het transvet is te danken aan het feit dat de fabrikanten meer en meer chips in vloeibare plantaardige olie bakken en niet meer in hard vet.

(foto bloomberg)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud