Petrobras verwerft 50% in Texaanse olieraffinaderij

Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), de door de Braziliaanse overheid gecontroleerde petroleummaatschappij, heeft de acquisitie van een 50 procent aandeel in een Texaanse olieraffinaderij afgerond, waarvan ook Albert Frère aandeelhouder is. Petrobras wil hierdoor zijn capaciteit om ruwe aardolie te raffineren, verhogen.

(belga) Petrobras betaalde aan Astra Oil Co., dat ten dele in handen is van de holding Nationale Portefeuille Maatschappij (NPN) van Albert Frère, zowat 360 miljoen dollar voor de participatie in de raffinaderij te Pasadena. Die is momenteel goed voor 100.000 vaten per dag. De Brazilaanse maatschappij plant bovendien om samen met Astra de capaciteit te verdubbelen om ook olie te behandelen die gewonnen wordt in de zogeheten Campos Basin v o o r de Atlantische kust van Brazilië. Dat blijkt althans uit een verklaring die per mail werd bezorgd aan een aantal journalisten.

Begin april werd al bekend dat de olietradinggroep Transcor, voor 80% in handen van de Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM), 250 miljoen dollar (zo'n 203 miljoen euro) investeerde in deze raffinaderij in Texas in de VS.

De olieraffinaderij in Texas is voor de helft in handen van Astra Oil, een divisie van Transcor, en voor de andere helft van Petrobras Brasileiro, het door de Braziliaanse overheid gecontroleerde oliebedrijf. Ook Petrobras investeert 250 miljoen in de raffinaderij, waardoor de totale investering op 500 miljoen dollar uitkomt. Met de geldinjectie willen de twee aandeelhouders de verwerkingscapaciteit van de raffinaderij voor zware soorten van ruwe olie optrekken van 20.000 tot 70.000 vaten per dag.

Volgens Paulo Roberto Costa, de verantwoordelijke voor raffinage bij Petrobras, overwoog het Braziliaanse bedrijf de capaciteit verder uit te breiden tot meer dan 100.000 vaten per dag. Volgens analisten was Transcor goed voor 13,2% van de intrinsieke waarde van NPM.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud