Pfizer verhoogt doelstellingen 2006 na sterk tweede kwartaal

De Amerikaanse farmagroep Pfizer verhoogt haar winstverwachtingen voor het volledige jaar nadat de cijfers over het tweede kwartaal de eigen verwachtingen en die van analisten overtroffen.

(tijd) De aangepaste nettowinst per aandeel kwam in het tweede kwartaal van 2006 uit op USD 0,50. Dat is 11% meer dan de USD 0,45 een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van USD 0,48. De groepsomzet steeg 3% tot USD 11,7 miljard.

Ondanks de concurrentie van generische alternatieven en omzetverlies als gevolg van het aflopen van patenten, heeft Pfizer een sterk kwartaal achter de rug dankzij de prestaties van bestaande en nieuwe producten.

'Het tweede kwartaal overtreft onze verwachtingen en verhogen dan ook onze doelstellingen voor het volledige jaar', aldus Pfizer in het persbericht. Pfizer rekent nu op USD 2 aangepaste winst per verwaterd aandeel tegenover USD 1,93 eerder. In deze cijfers zijn de verkochte consumentenactiviteiten niet langer opgenomen. Pfizer verwacht dat de winst per aandeel in 2007 en 2008 een hoge eencijferige groei zal kennen.

De verkopen van Lipitor stegen 9% tot USD 3,1 miljard. Lipitor is een cholesterolverlager en tevens het best verkopende product van Pfizer. Voor het volledige jaar mikt Pfizer op USD 13 miljard omzet uit Lipitor. De verkopen van Celebrex, een ander topmedicijn, stegen met 17% tot USD 471 miljoen.

Pfizer neemt tevens enkele stappen om de aandeelhouderswaarde te verhogen. Pfizer verkocht eerder dit jaar zijn consumententak aan Johnson & Johnson voor USD 16,6 miljard. Pfizer zei de opbrengst uit de verkoop te gaan investeren in nieuwe producten en innovatieve technologieen. Daarnaast verdwijnt een deel in de zakken van de aandeelhouders middels een aandeleninkoopprogramma. Pfizer wil de komende twee jaren voor USD 17 miljard aan eigen aandelen gaan inkopen.

Pfizer gaat tot 7 miljard aandelen inkopen in 2006 en 10 miljard in 2007.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud