Philip Morris sluit fabriek in München

Tabaksgigant Philip Morris gaat zijn fabriek in München sluiten tegen 2009. Dat kondigde het bedrijf donderdag aan. Door de sluiting zijn 400 mensen getroffen. Volgens de groep is de geplande sluiting het gevolg van 'een verslechtering van de marktomstandigheden in Duitsland', meer bepaald door de hogere lasten op tabak.

(belga) Vandaar dat Philip Morris zijn Duitse activiteiten wil concentreren in Berlijn en Dresden. Zo'n 60 procent van de productie bij Philip Morris Duitsland is bestemd voor de uitvoer naar de rest van Europa, maar zelfs dat volstaat volgens de directie niet om de terugval op de thuismarkt te compenseren. Bovendien wordt er ook in de rest van de EU minder gerookt.

In de fabriek in München werken 400 mensen. De eerste ontslagen zullen pas in 2008 vallen. De administratie blijft wel in München, goed voor 450 jobs. In Berlijn en Dresden komen er ook 100 banen bij.

Philip Morris maakt onder meer sigaretten van het merk Marlboro en L&M.

Sinds 2002 zijn de accijnzen op tabak in Duitsland al vijf maal verhoogd en kosten sigaretten bijna een derde meer. Maar in tegenstelling tot heel wat andere Europese landen, is het roken op openbare plaatsen of op de werkvloer nog niet verboden. Er zouden ongeveer 16,7 miljoen Duitsers roken, goed voor 24 miljard euro aan uitgaven per jaar.

Begin juni kondigde concurrent British American Tobacco aan dat het zijn fabriek in Nederland gaat sluiten. Daar verliezen 560 mensen hun baan

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud