Philips boekt hoogste winst in 8 jaar

Philips Electronics heeft in het derde kwartaal van 2006 dankzij een bijzondere bate uit de verkoop van een belang van 80 procent in de halfgeleiderdivisie een nettowinst van 4,2 miljard euro geboekt. Dat is de hoogste kwartaalwinst sinds 1998.

(tijd) Zonder deze bate wist 's werelds grootste producent van onder meer scheerapparaten een nettowinst van 1 miljoen euro bij te schrijven, gedrukt door een bijzondere last voor asbest-claims.

Door de bijzondere last van 265 miljoen euro voor belastingen kwam het bedrijfsresultaat van Philips over het derde kwartaal uit op 25 miljoen euro. Exclusief de last lag het resultaat op 290 miljoen euro, onder de gemiddelde verwachting van tien door Betten Beursmedia geraadpleegde analisten die uitgingen van 309 miljoen euro.

Een concrete verwachting voor de rest van het jaar geeft Philips niet. 'Wij verwachten dat het vierde kwartaal een al zeer goed jaar voor het bedrijf zal afronden', zo stelt het concern in een maandag uitgebracht persbericht.

Het concern denkt verdere 'waardetoevoegende' overnames te plegen, in lijn met de strategie van het concern. Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee noemt het afgelopen kwartaal een 'goed kwartaal' voor het concern.

De omzet kwam uit op 6.313 miljoen euro, waar analisten geraadpleegd door Betten Beursmedia uitgingen van gemiddeld 6.476 miljoen euro. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 5 procent, de laagste groei sinds het laatste kwartaal van 2005.

De omzetgroei werd gedrukt door een omzetdaling van 5 procent (1 procent op vergelijkbare basis) bij de divisie Consumer Electronics, goed voor bijna 40 procent van de omzet van het concern.

Na de verkoop van de halfgeleiderdivisie bestaat Philips uit vier divisies: Lighting, Medical, DAP en Consumer Electronics.

Lighting boekte een vergelijkbare omzetgroei van 10 procent in het derde kwartaal, de hoogste groei in meer dan vier jaar. Het bedrijfsresultaat van Lighting kwam met 141 miljoen euro onder de gemiddelde verwachting van analisten van 162 miljoen euro uit, maar bevatte 32 miljoen euro aan bijzondere lasten.

Medical Systems realiseerde een vergelijkbare omzetgroei van 6 procent, de laagste groei sinds het tweede kwartaal van 2005. Het bedrijfsresultaat lag op 186 miljoen euro, waar analisten rekenden op 194 miljoen euro. Het resultaat was inclusief 5 miljoen euro aan lasten voor eerder gedane overnames, alsmede 27 miljoen euro aan amortisatie van goodwill. Voor het vierde kwartaal rekent Philips op een hogere operationele marge, exclusief lasten.

DAP, dat onder meer de Senseo-koffiezetter verkoopt, boekte een vergelijkbare omzetgroei van 9 procent, terwijl het bedrijfsresultaat met 94 miljoen euro hoger uitkwam dan de gemiddelde analistenverwachting van 92 miljoen euro. Het resultaat is inclusief lasten van 10 miljoen euro.

Consumer Electronics zag de omzet 5 procent op jaarbasis dalen. Het bedrijfsresultaat nam af van 164 miljoen euro tot 54 miljoen euro, waar analisten rekenden op 42 miljoen euro. Vorig jaar werd een bate van 136 miljoen euro behaald. Alleen Connected Displays en Peripherals & Accessoires wisten een omzetgroei te behalen. De groei in platte beelschermen vertoonde tekenen van afzwakking.

Philips rekent voor Consumer Electronics voor het vierde kwartaal op een omzet in lijn met vorig jaar, toen deze 3.469 miljoen euro bedroeg. Het vierde kwartaal is vanwege seizoenseffecten het belangrijkste kwartaal voor de grootste divisie van Philips.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud