Philips verkoopt chipdivisie

Philips verkoopt een belang van 80,1 procent in de halfgeleiderdivisie aan een consortium van de investeringsmaatschappijen Kohlberg, Kravis Roberts (KKR), Silver Lake Partners en Alpinvest. Het onderdeel wordt gewaardeerd op 8,3 miljard euro. Dat heeft Philips donderdagavond bekendgemaakt.

(tijd) Philips zal hierdoor naar verwachting 6,4 miljard euro aan contanten ontvangen. 4 miljard euro van dit bedrag zal aan de aandeelhouders worden uitgekeerd in de vorm van dividenden en de inkoop van aandelen. Dat is inclusief de al op 17 juli aangekondigde inkoop van 1,5 miljard euro.

De investeringsmaatschappijen en Philips hebben vandaag de overeenkomst ondertekend. De verwachting is dat de transactie definitief gesloten kan worden in het vierde kwartaal van 2006.

Philips behoudt zelf een belang van 19,1 procent in de halfgeleiderdivisie. De waardering van 8,3 miljard euro is opgebouwd uit een aanschafprijs van 3,4 miljard euro, 4,0 miljard euro aan schulden en andere verplichtingen en 0,9 miljard euro voor het resterende belang van Philips.

Het elektronicabedrijf bevestigt zijn strategie om verder te groeien als een gezondheids, lifestyle- en technologiebedrijf. Philips herhaalt zijn intentie om de belangen in LG.Philips LCD en TSMC van de hand te doen.

Als gevolg van de transactie zal Frans van Houten zijn positie opgeven als bestuurslid bij Philips en ceo bij de halfgeleidersdivisie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud