Philips verkoopt resterend belang in ASML

(tijd-nieuwslijn) - Elektronicaconcern Philips verkoopt vrijdag zijn resterend belang van 2,8 procent in de Nederlandse chipmachinemaker ASML voor 12,12 euro per stuk. Dat heeft woordvoerder Andre Manning van Philips vrijdag bevestigd tegenover Betten Beursmedia News.

De verkoop van 13,4 miljoen stukken levert de onderneming zo'n 162,4 miljoen euro op. Manning gaf aan dat Philips een boekwinst van 140 miljoen euro behaalt op de verkoop.

Philips heeft zijn belang in ASML de afgelopen jaren in meerdere stappen terugggebracht. ASML werd in 1984 door Philips en ASM International als joint venture van ASMI opgericht. Later nam Philips het belang van ASMI over en in 1995 bracht het concern ASML naar de beurs. Het elektronicabedrijf heeft sindsdien het belang in ASML stapsgewijs teruggebracht.

Analist Marc Kennis van F. van Lanschot Bankiers meent dat ook de belangen van Philips in TSMC, AtosOrigin, VivendiUniversal, JDS Uniphase, GN Great Nordic, LG.Philips LCD en NavTeq op de nominatie staan om verkocht te worden. Daarbij tekent hij aan dat het ene belang makkelijker is te desinvesteren dan het andere.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud