Philips verwacht winst bij Semiconductors over geheel 2004

(tijd-nieuwslijn/betten beursmedia news) - Elektronicaconcern Philips verwacht dat zijn Semiconductors-divisie over geheel 2004 winstgevend is. Dat heeft financieel-directeur J. Hommen van Philips gezegd tijdens een interview met Betten Beursmedia News. Hommen beaamde dat de verwachte winstgevendheid in het vierde kwartaal van 2003 zal moeten doorlopen in 2004. Wel stelde hij dat het eerste kwartaal 'altijd lastig' is bij Semiconductors. 'Maar het hele jaar zal positief moeten zijn.'

Hommen geeft aan dat de halfgeleiderdivisie de herstructureringen grotendeels achter de rug heeft. Wat nog kan volgen zijn volgens de financieel-directeur kleine aanpassingen; het 'het hier en daar' sluiten van een productielijn, maar geen grote fabrieken meer'. Met deze aanpassingen zijn 'tientallen miljoenen, maar geen honderden miljoenen euro's meer' gemoeid.

Philips liet in november 2002 weten zijn halfgeleiderfabriek in Albuquerque in de Verenigde Staten te sluiten. Het elektronicaconcern hoopt door de sluiting het break even-niveau van de halfgeleiderproductie te verlagen. In maart van dit jaar werd bekend dat, eveneens in de VS, de fabriek in San Antonio wordt gesloten. Deze sluiting resulteert in een herstructureringslast van EUR 200 miljoen, die gespreid over het jaar wordt genomen, en deels al genomen is.

Semiconductors behaalde over het tweede kwartaal van 2003 een omzet van EUR 1.114 miljoen, tegen EUR 1.311 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De sectorverkopen daalden van EUR 1.439 miljoen naar EUR 1.155 miljoen. Het bedrijfsresultaat was EUR 139 miljoen negatief, tegen EUR 59 miljoen negatief een jaar eerder. De book-to-bill ratio, exclusief MDS, bedroeg aan het eind van het kwartaal 1,06.

Philips verwacht dat de omzetgroei van de divisie - gemeten in dollars en op kwartaalbasis - in het derde kwartaal ongeveer gelijk zal zijn aan die over de voorgaande drie maanden. In het tweede kwartaal groeide de omzet in dollars met 3% ten opzichte van het eerste kwartaal. In euro's was sprake van een daling van 3%.

'We hebben bij Semiconductors heel duidelijk gezegd dat we een businessmodel gaan neerzetten waarmee we veel minder risico lopen doordat we minder gaan investeren, maar veel capaciteit van derden gebruiken', zo verklaarde Hommen. Hierdoor moet Philips ook minder gevoelig worden voor conjunctuurcycli. Het gevolg daarvan is natuurlijk wel dat de resultaten in de pieken van de markt ook minder hoog zullen zijn.

Hommen schat de kapitaalinvesteringen bij Semiconductors de komende jaren tussen de EUR 300-500 miljoen. 'Dan houd je het gewoon goed bij'. In 2003 zullen de investeringen naar schatting EUR 300-350 miljoen bedragen.

Grote overnames ziet de financieel-directeur zeker bij Semiconductors niet zitten, maar hij denkt dat Philips voortdurend zal investeren in kleine bedrijven. Het bouwen van een nieuwe fabriek, met bijbehorende geschatte kosten van EUR 2-2,5 miljard, valt volgens Hommen alleen nog maar samen met joint venture-partners te doen en 'als je zeker weet dat die fabriek vol zit'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud