Philips zet 'medische' aanval in op Agfa

De Nederlandse elektronicagroep Philips zet zwaar in op de groei van de afdeling medische systemen. Die strategie maakt van Philips een grote concurrent voor het Belgische Agfa-Gevaert.

(foto bloomberg) Een MR-scanner van Philips

(tijd) - Philips krijgt de afdeling 'medische systemen' grote prioriteit. In oktober wordt dat beklemtoond door de opening van een speciaal onderzoekscentrum in Eindhoven, waar alle aandacht zal gaan naar apparatuur voor de gezondheidszorg. Dat schrijft De Standaard.

Een van de groeimotoren binnen de medische divisie van Philips wordt de automatisering van het beheer van patiëntendossiers in ziekenhuizen.

Concurrentieslag

'We voeren een head-on concurrentieslag met Agfa', geeft Paul Smit toe. Hij is senior vice president bij Philips en verantwoordelijk voor de strategie van de Nederlandse groep. Smit erkent tegelijk dat er in het verleden gesprekken zijn gevoerd tussen Agfa en Philips over de toekomst van de medische afdeling. 'Vandaag zijn er in elk geval geen gesprekken meer', verzekert hij.

Philips focust overigens niet enkel op automatisering. Dat wordt geïllustreerd door de researchinspanningen die Philips levert. Eind vorig week lichtte het Nederlandse bedrijf enkele tipjes van de sluier op over wat er in de laboratoria gebeurt.

Belangrijkste onderdeel

Henk van Houten, verantwoordelijk voor de medische research, benadrukt dat de afdeling medische systemen veruit het belangrijkste onderdeel is geworden van de onderzoeksafdeling binnen Philips. Bij de onderzoeksafdeling van de Nederlandse elektronicareus zijn 1.200 werknemers aan de slag. Philips is vandaag vooral de maker van grote medische doorlichtingsapparatuur, zoals CT- en MR-scanners, maar is vastbesloten om zijn activiteiten in de gezondheidssector gevoelig uit te breiden en te diversifiëren.

De onderzoekers bij Philips experimenteren zelfs met vernieuwende technieken voor het toedienen van geneesmiddelen tegen kanker en hart- en vaatziekten via de bloedbanen. Ze maken daarbij gebruik van ultrasound-apparatuur die momenteel gebruikt wordt in MR-doorlichtingssystemen. Philips is vandaag met een marktaandeel tussen de twintig en dertig procent een van de belangrijkste producenten van doorlichtingssystemen die gebaseerd zijn op ultrasound-technologie.

Niet de enige

Philips is overigens niet het enige bedrijf dat veel toekomst ziet in de ontwikkeling van medische systemen en technieken.

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric en het Duitse Siemens investeren ook zwaar in de uitbouw van hun medische afdeling. GE heeft met het Amerikaanse Emerson een bedrijf overgenomen dat heel wat technologie in huis heeft op het vlak van ultrasound, terwijl Siemens begin juli de overname van de diagnostica-afdeling van Bayer aankondigde.

Stijgende gezondheidsuitgaven

Paul Smit wijst erop dat de ontwikkeling van diagnose-apparatuur in de toekomst almaar meer aandacht zal krijgen. 'Omdat door een goede diagnose te stellen, de kosten van de gezondheidszorg in toom kunnen worden gehouden', voegt hij eraan toe.

De interesse voor de gezondheidszorg bij dergelijke grote bedrijven heeft natuurlijk alles te maken met de voortdurend stijgende gezondheidsuitgaven. De verwachting is dat tegen 2010 zo'n tien procent van het brutowereldproduct naar gezondheid zal gaan. Dat komt neer op 4.000 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud