Advertentie

Picanol vordert premie van 6 miljoen terug

(belga) - Volgens de vakbonden van weefgetouwenproducent Picanol bevestigde het bestuur van Picanol dat de voormalige afgevaardigde bestuurder, Jan Coene, de afgelopen drie jaar 22 miljoen euro opstreek. Daarvan was een premie van 6 miljoen niet goedgekeurd door de Raad van Bestuur. Luc Van Nevel, de tijdelijke afgevaardigde bestuurder van het bedrijf, wil volledige transparantie schenken naar de buitenwereld om het vertrouwen van aandeelhouders, klanten en banken te herstellen.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront had vrijdag een ontmoeting gevraagd met een delegatie van de Raad van Bestuur. Het wilde duidelijkheid over de berichten rond de volgens sommigen 'exuberante' vergoedingen voor voormalig topman Jan Coene. De vakbonden toonden zich na de bijeenkomst gematigd. Ze kregen te horen dat de welkomstpremie ten bedrage van 6,2 miljoen euro van Coene wordt teruggevorderd. De premie werd nooit ter goedkeuring voorgelegd aan het renumeratiecomité of de Raad van Bestuur.

'Maar dan nog is er sprake van een vergoeding van ruim 15 miljoen euro', stellen Stefaan Williams (ACV) en Patrick Breyne (hoofdafgevaardigde ABVV). De 15 miljoen - aandelenopties, 3% van de waardevermeerdering - heeft Coene echter legaal, met de toestemming van het bestuur, opgestreken. Volgens Breyne is het vertrouwen van het personeel in het management voor een deel zoek. Bij de ploegenwissel vrijdagmiddag waren alleen maar negatieve reacties te horen van de werknemers, die meenden dat een deel van de vergoeding beter in een modernisering van het machinepark was geïnvesteerd.

Na de bijeenkomst reageerde tijdelijk topman Luc Van Nevel. Volgens hem is de boekhouding en de jaarrekening van Picanol correct. Of aan Jan Coene in totaal inderdaad 22 miljoen euro toekomt, wilde hij noch ontkennen noch bevestigen. Daarvoor wacht hij op de resultaten van een audit die enkele dagen geleden al werd besteld. 'Er zijn inderdaad onregelmatigheden gebeurd, maar die beperken zich tot het niet rapporteren aan het renumeratiecomité en de Raad van Bestuur', aldus Van Nevel. 'De bedragen die zonder toelating van de Raad van Bestuur het bedrijf verlieten, zullen gerecupereerd worden.' Het gaat om een bruto bedrag. Dat wil zeggen dat Coene de helft terug moet storten en de helft moet terugkomen van de fiscus

Volgens Van Nevel is het van groot belang dat de huidige problemen in sereniteit worden opgelost. Aan de vakbonden en het personeel vroeg hij de medewerking. 'Ik heb niet met veel enthousiasme toegestemd toen de Raad van Bestuur me vroeg om tijdelijk bestuurder te worden. Ik moest het echter doen, omdat er een toekomst voor dit bedrijf is weggelegd', vertelde hij. De tijdelijke afgevaardigde bestuurder is evneens van mening dat de overeengekomen vergoedingen voor Jan Coene niet door de beugel konden.

22186972

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud