Politieke druk in dossier Suez neemt toe

(tijd-nieuwslijn) - De politieke druk in het dossier rond Suez, Enel en Gaz de France wordt groter. De Italiaanse overheid wil de gesprekken met Frankrijk de komende dagen intensifiëren, zo zei Caludio Scajola, Italiaans minster van Industrie en ook bevoegd voor energiedossiers.

De ministers van Economie van Frankrijk en Italië, Thierry Breton en Giulio Tremonti, zullen elkaar maandag ontmoeten ter gelegenheid van een politieke top in Brussel. Maandag en dinsdag komen de ministers van Energie en van Concurrentiezaken bijeen in Brussel.

Er heerst intense speculatie over een nakend bod van Enel op Suez. De Italiaanse groep wil vooral de dochteronderneming Electrabel in handen krijgen, en dreigde daarom al eerder met een bod. Dit botste op verzet van de Franse regering, waarop Suez en Gaz de France een fusie aankondigden. De Franse reactie deed in Italië een storm van protest opsteken waarbij de Europese autoriteiten werden gevraagd tussenbeide te komen.

Woensdagavond maakte Enel bekend dat het wacht op verdere verduidelijkingen vanwege de Europese instellingen vooraleer een mogelijk tegenbod op Suez uit te brengen.

Vanochtend zei Suez-topman Mestrallet dat Electrabel niet te koop staat. Hij wees daarmee duidelijk een mogelijke verkoop van Electrabel aan het Italiaanse Enel af.

Mestrallet benadrukte ook dat de afdeling milieu en water (Suez Environnement) niet apart naar de beurs zal worden gebracht noch zal worden verkocht. "Wij willen 100 procentbehouden van onze vier afdelingen, benadrukte hij. Veolia Environnement was enkele maanden geleden in gesprek met Enel in verband met een bod op Suez. Het zou in het bijzonder interesse gehad hebben voor de milieu- en waterpoot van Suez, maar Veolia staakte de gesprekken omdat het niet wou deelnemen aan een vijandig overname.

In de Italiaanse energiesector wordt ondertussen gesproken over een mogelijk nieuw huwelijk tussen ENI en Enel. Begin maart deden geruchten de ronde dat er onder politici gepraat werd over een dergelijke alliantie als tegengewicht voor Suez/GdF. 'Een fusie is niet uit te sluiten', zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi woensdagavond. Scajola reageerde dat hij weinig voordeel ziet in dergelijke operatie. Bovendien wees hij op mogelijke concurrentieproblemen.

24794025

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud