Porsche verhoogt aandeel in VW tot 30,9 procent

De Duitse fabrikant van luxewagens Porsche heeft maandag een koopoptie van 3,6 procent genomen in autoconstructeur Volkswagen. Dat moet het aandeel van Porsche op 30,9 procent brengen. De transactie van de aandelen gebeurt woensdag.

(belga) Porsche kondigde zaterdag aan dat het zijn aandeel in Volkswagen wou verhogen tot 30 procent. Daardoor is het volgens de Duitse wetgeving verplicht een bod te doen aan alle aandeelhouders. Maar weinigen zullen erop ingaan: Porsche wil het minimum bieden dat door de wet is opgelegd: 100,92 euro per aandeel, terwijl de koers vrijdag bij sluiting 117,70 euro bedroeg.

De baas van Porsche, Wendelin Wiedeking, wil een eventuele ontmanteling van Volkswagen tegengaan na een terugkoop door een speculatief fonds (hedge fund). "Als een een hedge fund VW ontmantelt en naar de beurs gaat, kunnen we onze belangrijkste partner verliezen", zo zei hij maandag in de krant Bild. "Dat kunnen we niet laten gebeuren, daarom hebben we actie ondernomen".

Volkswagen is momenteel beschermd tegen een vijandig bod door een schikking die elke aandeelhouder verbiedt meer dan 20 procent van het stemrecht te gebruiken. Maar die "Volkswagen-wet" ligt in het vizier van de Europese commissie en haar dagen zijn geteld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud