Porthus werkt aan beursgang

Het Lierse technologiebedrijf Porthus, waarbij de Vlaamse internetpioniers Stijn Bijnens en Peter Hinssen betrokken zijn, werkt aan een beursintroductie op Euronext Brussel.

(tijd) Volgens onze informatie mikt het bedrijf op een notering op Alternext, het semigereglementeerde segment van de Brusselse beurs voor middelgrote ondernemingen. Hoeveel het bedrijf wil ophalen is niet meteen bekend. Bedrijven die voor Alternext opteren, gaan typisch voor 5 à 15 miljoen euro. De timing van de operatie is evenmin geweten, maar het dossier heet nog niet in de eindfase te zitten.

Porthus, opgericht in 1999, is bij het grote publiek geen bekende naam. Toch komen heel wat mensen indirect met het bedrijf in aanraking. Zo zorgt Porthus er bijvoorbeeld voor dat beeld, geluid en informatie netjes samenkomen op de website vrtnieuws.net. En wie in ons land van vaste of mobiele telefoonoperator verandert met behoud van zijn nummer doet, zonder het te weten, via zijn operator een beroep op een databank die gebouwd werd door de Lierse onderneming.

Porthus is in feite een Application Service Provider of ASP. De oorspronkelijke benaming van het bedrijf was overigens EurASP. Een ASP levert van op afstand informaticadiensten aan andere ondernemingen. Dat gebeurt vanuit een datacenter. Porthus werkt met het klassieke ASP-model, maar het zwaartepunt van de activiteiten ligt op het model waarbij het bedrijf een knooppunt bouwt waarlangs andere ondernemingen elektronisch met hun klanten en leveranciers zaken kunnen doen.

De Lierse firma neemt na een moeilijke aanloopperiode een hoge vlucht. Dat komt onder meer door de overname in 2003 van de Belgische activiteiten van het Nederlandse beursgenoteerde softwarehuis TIE. Ook de vele partnerakkoorden die Porthus sloot dragen bij tot het succes. Zo is er een strategische samenwerking met Belgacom en met technologiegroep Punch. Mee door de hulp van Punch zette Porthus operaties op in het goedkope land Slowakije.

Porthus bedient nu ruim 700 klanten. Daar zijn heel wat bekende namen bij, zoals Adecco, Bekaert, Caterpillar, FedEx, Fortis, Honda, IJsboerke, Makro, Proximus, Unilever en Volkswagen. Met zo'n 80 werknemers haalde het bedrijf in het eind juni 2005 afgelopen boekjaar een omzet van 9,7 miljoen euro en 59.000 euro nettowinst. Voor het jongste boekjaar zijn geen gegevens beschikbaar.

Geld

Het bedrijf is al een tijd op zoek naar vers geld en koos uiteindelijk voor een beursgang. Het geld moet dienen om de groei en de buitenlandse expansie, onder andere in Slowakije, te ondersteunen. Mogelijk biedt de beursoperatie ook een exitmogelijkheid voor enkele aandeelhouders. Het aandeelhouderschap van Porthus is versnipperd. Behalve de oprichters, onder wie Peter Hinssen, zitten enkele business angels zoals Stijn Bijnens en Luc Osselaer in het kapitaal. Bijnens, tevens bestuurder van Porthus, is de oprichter van de internetbeveiliger Ubizen en Osselaer werkt voor de softwaregroep Arinso. Hinssen, voorzitter van Porthus, is ook bekend van e-Com, het internetbedrijf dat hij in 1995 oprichtte en dat later in volle technologiehype overgenomen werd door Alcatel.

Voorts zijn het sociaal secretariaat Securex, de Antwerpse durfkapitalist Rendex en de verzekeraar Mercator aandeelhouder. Volgens de bedrijfsdatabank Graydon hebben zij samen net geen 50 procent van Porthus in handen. Van Mercator Verzekeringen is bekend dat het stelselmatig zijn participaties aan het verkopen is. Porthus wou geen commentaar kwijt over de beursplannen.

BB/MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud