Portret Belgacom: van RTT naar beursgenoteerd bedrijf

(belga) - Telecombedrijf Belgacom, erfgenaam van de Regie voor Telefonie en Telegrafie (RTT), ontstond op 4 september 1992 als autonoom overheidsbedrijf. De tiende verjaardag vorig jaar werd aangegrepen om het bedrijf een nieuwe look en cultuur te geven. Donderdag volgde een nieuwe stap met de aankondiging van de beursintroductie.

Onlosmakelijk verbonden met Belgacom is de figuur van wijlen John Goossens. Begin januari 1995 werd hij in opvolging van de Nederlander Bessel Kok aangewezen als afgevaardigd bestuurder. Goossens moest Belgacom omvormen van een monopolist tot een mededinger op een concurentiële markt.

In 1995 werd Belgacom gedeeltelijk geprivatiseerd. De Belgische overheid behield een controlemeerderheid van 50 procent plus een aandeel. De rest kwam in handen van het consortium ADSB Telecommunications; het Amerikaanse SBC Communications, Singapore Telecom en het Deense Tele Danmark (TDC).

Met het oog op de vrijmaking van de markt in 1998 lanceerde Goossens het TURBO-plan met vijf grote prioriteiten: klantentrouw, klaar zijn voor de markt, groeigericht vernieuwen, professionalisme en efficiëntie.

Er volgde ook een herstructurering van het personeel. Bij die personeelsherstructurering waren zowat 12.000 mensen betrokken: 6.200 vloeiden af, nog eens zoveel werden herschoold. Ook het kader werd hervormd. Later volgde het herstructureringsprogramma BeST. Anno 2003 telt het bedrijf zowat 20.000 personeelsleden en is het een financieel gezonde onderneming, in een sector die gebukt gaat onder torenhoge schulden. Belgacom is schuldenvrij.

20391294

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud