Pretparken leveren Compagnie des Alpes hogere halfjaarwinst op

De Franse skidomeinen- en pretparkeneigenaar Compagnie des Alpes (CdA) noteerde in het eerste halfjaar van het boekjaar 2005/2006 een 6,8 procent hogere groepswinst van 28,2 miljoen euro.

(tijd) Die winstgroei is voor een stuk te danken aan lagere seizoensgebonden verliezen bij de divisie pretparken. CdA nam vorige maand de pretparkengroep Walibi over van de Britse durfkapitaalgroep Palamon Capital Partners.

CdA kocht met name vijf parken - Walibi Belgium, Bellewaerde Park, Walibi World, Walibi Rhone-Alpes en Walibi Aquitaine - voor 240 miljoen euro, inclusief 70 miljoen euro in financiele schulden. 'Dat is een marktprijs vergelijkbaar met de meest recente transacties in de sector', zegt CdA in zijn verantwoording van de overname. CdA merkt op dat de vijf parken, die onder de koepel StarParks opereerden, een hogere winstgevendheid hebben dan de andere parken van de groep.

CdA rekent door de overname ook binnen twee a drie jaar op ongeveer 3 miljoen euro in synergie op operationeel vlak. De parken zouden 'een aanzienlijke bijdrage aan de financiele prestatie van de groep voor 2005/2006' moeten leveren. De overname liet CdA ook toe om zijn bankschulden te herstructureren en een lening van maximum 515 miljoen euro aan aantrekkelijke voorwaarden rond te krijgen.

CdA realiseerde in de eerste helft van het boekjaar een 4,2 procent hogere bedrijfswinst van 57,5 miljoen euro op een omzet van 235,4 miljoen euro, een stijging van 8,5 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De skidomeinen zorgen voor 217,2 miljoen euro omzet, en de pretparken voor 18,1. Dat grote verschil valt te verklaren door het feit dat de voornaamste pretparksites in het eerste halfjaar gesloten zijn.

De pretparkenomzet nam wel toe met 25,7 procent in het eerste halfjaar door goede weersomstandigheden in de maand oktober en dankzij een verlengde openingsperiode tot eind oktober voor het Parc Asterix en het Dolfinarium in Nederland.

De activiteiten van CdA zijn georganiseerd rond twee pijlers: het beheer van skidomeinen en de uitbating van pretparken. Het bedrijf staat genoteerd op de tweede markt van Euronext Parijs. De groep beheert 14 skidomeinen zoals Meribel, La Plagne, Tignes, Chamonix en Les Arcs, en telt nu 21 pretparken. Daar zitten ook het Asterix-park nabij Parijs en het wassenbeeldenmuseum Grevin bij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud