Advertentie

Publigas keurt kapitaalverhoging goed

(tijd-nieuwslijn) - De buitengewone algemene vergadering van de gemeentelijke holding Publigas heeft woensdag een kapitaalverhoging van 98,8 miljoen euro goedgekeurd, die moet dienen om haar belangen in de aardgasmaatschappijen Fluxys en Distrigas te verhogen. Dat zegt Publigas-voorzitter Daniel Termont aan Tijd-Nieuwslijn.

'De aankoop van de belangen in Fluxys en Distrigas vertegenwoordigt voor Publigas een uitgave van ongeveer 142 miljoen euor', specifieert Termont. 'Om dat geld te kunnen op tafel leggen heeft Publigas een kapitaalverhoging goedgekeurd van 98,8 miljoen euro.'

Publigas onderhandelt nu met een bankenconsortium over een overbruggingskrediet, zodat het geld effectief binnen de vastgestelde termijn kan worden betaald. Naast de kapitaalverhoging wordt beroep gedaan op liquiditeiten en een lening.

Shell sloot begin september een akkoord om zijn belangen van 16,67 procent in de aardgasmaatschappijen Distrigas en Fluxys te verkopen aan Suez, dat al 46,8 procent van beide ondernemingen in handen heeft.

Publigas bezit evenwel 25 procent van Distrigas en Fluxys en beschikt daarom over een voorkooprecht op ongeveer een derde van de Shell-belangen.

De raad van bestuur van Publigas besliste al op 29 september om het voorkooprecht uit te oefenen. Nu heeft de BAV van Publigas een kapitaalverhoging goedgekeurd. Later moeten ook nog de verschillende zuivere financieringsintercommunales, die deel uitmaken van Publigas, kapitaalverhogingen goedkeuren.

Termont herhaalt dat Publigas zijn belang in Fluxys wil opvoeren tot meer dan 50 procent en dat het in ruil zijn belang in Distrigas wil verminderen. 'Wij voeren met Suez daarover besprekingen', stipt Termont aan. Hij voegt er aan toe dat die in een goede sfeer verlopen.

Publigas overkoepelt de zuivere financieringsintercommunales, die ook een belang hebben van 4,66 procent in Electrabel. Mocht er een bod komen van Suez op Electrabel, dan zijn zij betrokken partij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud