Punch-topman Dumarey krijgt boete van Nederlandse beursautoriteit

(tijd) - Guido Dumarey, de gedelegeerd bestuurder van het beursgenoteerde technologiebedrijf Punch International, krijgt samen met twee zakenpartners van de Nederlandse beursautoriteit AFM een bestuurlijke boete van 5.445 euro. De AFM verwijt hen dat ze de opbouw van hun belang in de beursgenoteerde melkrobottenmaker Prolion niet tijdig openbaar maakten.

De Amsterdamse AFM (Autoriteit Financiële Markten) eist de boete van VSP Investments. VSP, een afkorting van Vroon, Summa, Punch, is het investeringsvehikel van Guido Dumarey, de Antwerpse holding Summa en de rederijfamilie Vroon uit het Nederlandse Breskens. Summa is de holding van de Nederlandse zakenman Gerard Cok, aandeelhouder en directeur van de beursgenoteerde Duitse erotiekwinkelketen Beate Uhse.

VSP meldde op 4 september 2003 een belang van 17 procent in Prolion en had dit per 24 september 2003 uitgebreid tot 57,6 procent. Volgens de AFM heeft VSP de verhoging van zijn belang in Prolion in 2003 niet in de wettelijke termijn gemeld.

Sindsdien heeft VSP zijn belang geleidelijk gereduceerd tot 0 procent op 14 juni 2004. Dat betekent niet dat Dumarey uit het Prolion-verhaal verdween. Hij nam integendeel de touwtjes bij het noodlijdende bedrijf steviger in handen door de schulden van Prolion, 10,8 miljoen euro, over te nemen van zijn persoonlijke investering VSP. Niet Dumarey zelf nam de schulden over, wel zijn beursgenoteerde bedrijf Punch. De aandeelhouders van Punch, waar Dumarey de meerderheid in handen heeft, keurden de schuldovername van Prolion op 7 oktober goed.

Punch brengt daardoor de schulden in natura in en geeft daarvoor 185.000 nieuwe aandelen uit. Die zijn samen 6 miljoen euro waard en gaan naar VSP, dat daardoor een belang van 9 procent in Punch krijgt. Dumarey verklaarde de transactie toen door te stellen dat VSP enkel financieel betrokken was bij Prolion, en dat hij met Punch een industrieel plan heeft voor de noodlijdende leverancier van melkrobotten. Dat plan is simpel: Prolion fors afslanken en zo snel mogelijk weer rendabel maken. Dat is nodig, want het bedrijf boekte de jongste drie jaar een gecumuleerd verlies van 68,5 miljoen euro.

De Nederlandse beursautoriteit is niet de eerste die zich vragen stelt bij de gang van zaken rond het nog altijd beursgenoteerde Prolion. Op de aandeelhoudersvergadering van Punch die de schuldovername goedkeurde, klaagde minderheidsaandeelhouder André de Barsy ook al over een gebrek aan transparantie in de communicatie van Punch over de schuldovername. Dumarey was gisteren nog niet op de hoogte van de boete. Het Punch-aandeel sloot 1,5 procent hoger op 35,89 euro. In Amsterdam eindigde Prolion onveranderd op 6 cent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud