Punch zet vaart achter beursgang Telematix

De gediversifieerde technologiegroep Punch International wil vaart zetten achter de beursgang van zijn telematicadivisie Punch Telematix. 'Mogelijk komt er al eind dit jaar duidelijkheid rond het dossier.'

(tijd) Dat zei CFO en gedelegeerd bestuurder Wim Deblauwe in de marge van de aandeelhoudersvergadering. Tot nu toe heeft Punch altijd gezegd ten vroegste in 2007 de afdeling naar de beurs te brengen.

Punch Telematix wordt onder druk gezet omdat grote spelers als TomTom zich meer en meer op de professionele markt werpen, de niche waar Punch een Europese topspeler in wil worden. 'Vroeger was TomTom enkel bezig met de consumentenmarkt, maar nu komen ze naar de zakenmarkt omdat er daar meer recurrente inkomsten te rapen vallen. Dat zet ons onder druk om ons groeiplan snel te realiseren', aldus Deblauwe. Een beursgang kan Punch Telematix daarbij helpen. Bovendien zou op die manier de onderwaardering van de divisie wegvallen. 'Voor de overname van onze sectorgenoot uit Ieper Transics door Carlyle is 2,5 keer de omzet betaald, terwijl Punch International nog altijd onder zijn intrinsieke waarde noteert.' Deblauwe wijst er wel op dat de timing van de beursgang ook van andere, externe factoren afhangt.

Punch Telematix deed dit jaar al drie overnames, waarvan een in Frankrijk. Daarmee zit de opstartfase er op voor de divisie. 'Punch Telematix is nu klaar om door te groeien tot een Europese topspeler', zegt Deblauwe. De omzetprognose voor de telematica-activiteiten ligt voor dit jaar op 30-35 miljoen euro, waar dat in 2005 nog 6 miljoen euro was. Volgens de CFO zit de divisie na ruim vier maanden op schema.

Om de beoogde groei te realiseren, wil Punch Telematix nieuwe markten aanboren. Door de onlangs aangekondigde samenwerking met Trakm8 betreedt de groep alvast de Britse markt, die volgens Deblauwe 5 tot 6 keer groter is dan de Belgische of de Nederlandse telematicamarkt. Een aanzienlijke bijdrage verwacht hij daarvan pas volgend jaar. Ook Duitsland en Spanje staan nog op het verlanglijstje. 'Daar kunnen we actief worden via partnerships of via overnames, al is dat laatste minder waarschijnlijk.'

Wat de automobielactiviteiten van Punch International betreft, liet voorzitter en hoofdaandeelhouder Guido Dumarey niet in zijn kaarten kijken. 'De groep heeft verschillende overnamedossiers in een vergevorderd stadium, allemaal in functie van de hybride wagen of wat daarrond hangt.' Over de mogelijke interesse van Punch in de Nederlandse autofabriek NedCar wilde Dumarey geen commentaar kwijt.

Punch blijft bij zijn winstverwachting voor 2006, met een rendement op het eigen vermogen van minstens 15 procent, ofwel een nettowinst van minstens 23 miljoen euro. 'De eerste maanden zijn volgens plan verlopen. Al zullen de uiteindelijke resultaten mee bepaald worden door de mate waarin we onze overnamedossiers kunnen afwerken en tegen welke prijs', zegt Dumarey.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud