Advertentie

Qatar geïnteresseerd in participatie tot 10 procent in EADS

Het investeringsfonds ter waarde van 40 miljard dollar van de golfstaat Qatar is geïnteresseerd in een belang tot 10 procent in het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, de moederholding van vliegtuigbouwer Airbus.

(belga) Er zijn al gesprekken geweest tussen het Qatarese staatsfonds en EADS, omdat het bedrijf "onder druk" staat en omdat het aandeel mogelijk ondergewaardeerd is, nadat het het voorbije jaar met een vijfde daalde, zo zei de ceo van het investeringsfonds in een interview in de Qatarese hoofdstad Doha.

Sjeik Hamad bin Jasim bin Jaber al-Thani zei in het interview: "Als we denken dat het aandeel aan de juiste waarde noteert, hebben we er niets op tegen om een belang tot 10 procent te nemen". Hij zei evenwel niet welke prijs de "juiste waarde" is of wanneer het fonds aandelen zal beginnen kopen.

Airbus, 's werelds grootste vliegtuigbouwer, heeft aangekondigd dat hij over 2006 zijn eerste verlies ooit zal boeken, na vertragingen bij de levering van de jumbo A380. Die vertragingen leidden tot extra kosten. Airbus zal binnenkort ook een herstructureringsprogramma aankondigen dat volgens de Franse zakenpers 10.000 tot 12.000 arbeidsplaatsen zal kosten.

De staatsluchtvaartmaatschappij Qatar Airways is een van de klanten van Airbus. Ze bestelde vier A380's en zegde al toe om zestig A350's te kopen.

EADS zei eerder al dat het dit jaar mogelijk aandelen zou verkopen om de ontwikkeling van het nieuwste vliegtuig, de A350XWB, te helpen bekostigen. Na de aankondiging van de interesse vanuit Qatar kende het aandeel EADS de grootste stijging in vijf weken. Het steeg met 3 procent tot 25,88 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud