Quest for Growth boekt 7,7 miljoen euro halfjaarwinst

(tijd) - De beursgenoteerde privak Quest for Growth zette tijdens het eerste halfjaar van het boekjaar 2003/2004 een nettowinst van 7,7 miljoen euro neer. Een jaar eerder was er tijdens dezelfde periode nog een verlies van 15 miljoen euro. De winst is integraal te danken aan de meerwaarden op de portefeuille beursgenoteerde aandelen. Quest for Growth investeerde een groot deel van zijn cash in aandelen.

Quest for Growth investeert in durfkapitaal en groeiaandelen, met een focus op de technologiesector. Het wereldwijde herstel van de beurzen - en de kleine technologieaandelen in het bijzonder - heeft Quest in het tweede halfjaar van 2003 geen windeieren gelegd. De privak boekte een winst van 8,8 miljoen euro op zijn portefeuille beursgenoteerde aandelen. Het gaat om latente en gerealiseerde meerwaarden. Als rekening wordt gehouden met de niet-genoteerde investeringen en de kosten, komt de nettowinst van het eerste halfjaar, dat op 31 december afliep, uit op 7,7 miljoen euro. De winst van het tweede kwartaal ligt met 3 miljoen euro iets lager dan de 4,7 miljoen uit het eerste kwartaal. De intrinsieke waarde per aandeel steeg tegenover eind juni 2003 met 16,6 procent tot 9,95 euro.

Quest bouwde tijdens de voorbije zes maanden zijn cashpositie met ruim 11 miljoen euro af tot 4,4 miljoen euro. Het grootste deel van die kasmiddelen belegde de privak in genoteerde aandelen, 1,8 miljoen euro ging naar twee niet-genoteerde bedrijven. Daardoor daalde het belang van cash in de totale portefeuille tot 6,2 procent, tegenover 82 procent genoteerde aandelen. In dat laatste zitten 8 procent aandelen van bedrijven waarin Quest al geïnvesteerd had voor ze naar de beurs trokken. Die aandelen worden wettelijk nog beschouwd als durfkapitaalinvesteringen, wat de totale investering in private equity (inclusief niet-genoteerde bedrijven en fondsen) op ongeveer 20 procent brengt. Volgens de privak-wet moet dat 35 procent zijn. René Avonts, de directievoorzitter van Quest for Growth, zegt aan die doelstelling te werken.

Dat gebeurt mogelijk binnenkort al, vermits Quest 'zeer dicht' bij de afronding van een investeringsdossier staat. Avonts verwacht trouwens dat Quest dit jaar veel actiever is in de private equity-markt. De voorbije drie jaar daalde het aantal deals in de Europese markt voortdurend, maar vooral in de gezondheidssector is de jongste kwartalen een herstel merkbaar.

Ook exits uit participaties staan op het programma. In het tweede kwartaal van 2004 zou het softwarebedrijf Mamut naar de beurs van Oslo trekken. Als de waardering aantrekkelijk is, zal Quest zijn participatie verkopen.

KvH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud