Quest for Growth lijdt verlies in derde kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - De privak Quest for Growth boekte in het eerste kwartaal van zijn boekjaar (eindigend op 30/9) een nettoverlies van 3,76 miljoen euro tegenover een winst van 4,64 miljoen euro dezelfde periode een jaar ervoor. Dat verlies is volgens gedelegeerd bestuurder René Avonts volledig te wijten aan de slechte prestaties van de beurzen.

Quest for Growth heeft 73,3 procent van zijn portefeuille in beursgenoteerde aandelen belegd, hoofdzakelijk in technologiebedrijven. Doordat vooral de Nasdaq het in juli slecht deed, leed QfG op die portefeuille in het eerste kwartaal ook een verlies. Gedelegeerd bestuurder René Avonts denkt niet dat dit na 5 kwartalen winst een trendbreuk is. 'Oktober was een vrij goede maand. We deden het ook beter dan de meeste referentie-indexen die we volgen. Onze politiek is dat we het in slechte tijden beter willen doen dan de markt en in goede tijden gelijk aan de markt. We proberen ons met Nasdaq-puts zoveel mogelijk in te dekken tegen beursdalingen', zegt Avonts.

Quest for Growth breidde het belang van Belgische bedrijven in de portefeuille uit tot 26 procent. 'Dat komt doordat enkele bedrijven zoals EVS en Option sterk gestegen zijn. Het is ook eenvoudiger om Belgische bedrijven goed op te volgen', zegt Avonts. In het voorbije kwartaal kocht Quest for Growth nog 10.000 aandelen EVS bij,wat hun totaal op 35.000 brengt. In Option heeft het 173.613 aandelen, maar het verkocht in het voorbije kwartaal 56.758 aandelen.

Ook op de niet-genoteerde portefeuille was er een licht verlies, maar dat komt door de wisselkoersverschillen op de Britse participaties. Er werden geen herwaarderingen uitgevoerd. Op 30 september had Quest for Growth 18,07 procent in niet-genoteerde ondernemingen belegd. Dat is minder dan de wettelijke 35 procent waaraan privaks op 30 juni 2005 moeten aan voldoen. Door de recente investeringen in Clear2Pay en ProStrakan is het belang in niet genoteerde ondernemingen vandaag gestegen tot 24,7 procent. Bij de investering in venturefondsen compenseerde de winst op Schroder Ventures het verlies op Kiwi I.

QfG is niet zo positief over de technologiebeurzen. Het vreest dat het beste achter de rug is. Daarnaast zijn vele ICT-bedrijven mature bedrijven geworden met beperkte groeimogelijkheden. Stockpicking is dus de strategie die QfG volgt. Over de markt van niet-genoteerde deelnemingen is het bedrijf iets positiever. 'De kwaliteit van de aangeboden dossiers is beter dan 2 jaar geleden. De exitmogelijkheden blijven wel beperkt. De beursintroductie van Google heeft geen nieuwe IPO-golf ingewijd. Er is ook een verschuiving naar vooral biotechbedrijven bij Venture Capitalists', zegt Katrin Geyskens, investment manager bij QfG. Zo werd de beursintroductie van Cyclacel (waarin QfG participeert) op Nasdaq en de LSE door de terugaval van biotechnologieaandelen in juli uitgesteld.

De intrisieke waarde van QfG bedroeg op 30 september 10,2 euro tegenover 10,89 euro op 30 juni.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud